Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието
Снимка: личен архив

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и Гърция си сътрудничат отдавна, като своеобразна кулминация на работата в тази посока бе Дигиталната асамблея в София през юни 2018 г., която беше организирана от Европейската комисия и българското председателство на Съвета на ЕС. Днес все по-възможно изглежда в тези процеси да участват и Западните Балкани.

Интеграцията на Западните Балкани в голямото европейско семейство, решаването на проблемите между държавите, смелостта, която трябва да покажем и която вече сме показали, за да превъзмогнем всички тези проблеми – всичко това ни води до заздравяването на нашите отношения и до възможността да имаме един по-силен общ глас, смята Георгиос Флорентис, главен секретар на Министерството на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията на Гърция. Той бе специален гост на откриването на новия събитиен сезон на българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“. Събитието се проведе в реновирана традиционна къща в с. Горно Вършило, Пазарджишко. Сред официалните гости на празника бяха зам.-министърът на външните работи на Гърция Теренс Куик и посланикът на Гърция в София Григориос Василоконстандакис. От българска страна гостуваха ректорът на УНСС проф. Стати Статев, директорът на Института по балканистика с център по тракология към БАН проф. Александър Костов и зам.-ректорът на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ проф. Борислава Танева.

Сдружение „Аристотелис“ се опитва да сближи миналото с бъдещето, традицията с новите технологии и да строи мостове между поколенията, съхранявайки непреходни ценности. В сътрудничество с институции като Софийския университет и Столичния куклен театър организира събития, посветени на писатели, поети и преводачи, сравнителни прожекции върху чувствителни обществени теми, провокира дебати за ролята на театъра на Балканите, а през ноември очакваме сравнителното представяне на музикалната школа на Котел и стилът „ребетико“ в гръцката музика, на което домакин ще бъде Музикалната академия в София.

Сдружението „Аристотелис“, в което членуват и гърци, и българи, е едно звено на българо-гръцкото приятелство, каза Георгиос Флорентис. Българите са народ, с който имаме общ път през последните десетилетия, имаме общи проблеми, общи граници, членове сме на Атлантическия съюз и европейското семейство. Единият трябва да е до другия и да вървим заедно. Сдружението показва творчеството и на двете страни, а целта на съществуването на подобни организации е да сближават народите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ: Най-масови са влоговете до 1000 лв, расте броят на милионерите

1518 души в България имат депозити в размер над 1 милион лева към март 2024 г., докато през март 2023 г. такива влогове са имали 1277 наши съграждани, показват последните данни на БНБ. Най-много са нараснали влоговете от 200 хил. до 500 хил...

публикувано на 14.05.24 в 15:57

Какви са условията за получаване на здравна помощ от чужденци в България?

В следващите редове Радио България ще ви разкаже накратко какви са условията, при които чужди граждани могат при необходимост да ползват медицинска помощ в България. Кои чужденци имат право на достъп до медицинска помощ в България срещу..

публикувано на 14.05.24 в 12:10

Недостигът на медицински кадри – има ли светлина в тунела?

В ход е Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW). Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA), която се провежда за шеста година от 13 до 17 май. Тя  има за цел да повиши..

публикувано на 14.05.24 в 11:15