Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Elephunky Trip – новият албум на Koka Mass Jazz

БНР Новини
Снимка: личен архив

Константин Кацарски е артист, отдавна познат на родната публика. Перкусионист, барабанист и DJ, той дълги години бе част от Bluba Lu – формация, добила популярност с експериментаторското си търсене. Продължавайки тази тенденция, Косьо Кацарски създава свой проект Koka Mass Jazz. Първият албум с него излиза под американския лейбъл Cold Busted. Успехът му беше голям и стигна до класациите на BBC, получи признание и сред други чужди чартове. Вече е факт и втори албум, озаглавен  Elephunky Trip. Името е асоциация с тежкото пристъпване на слона, имайки предвид това, че е било необходимо доста време, за да протече музикалната комуникация между България, Щатите и Англия, както и фънк звученето.

Тук Косьо работи с певиците Криста Кокорска от България и Тифани Блу от САЩ, както и с рапъра Боян Левчев, който от години живее и твори отвъд океана. Това са вокалистите в албума. Като инструменталисти в Elephunky Trip участват Милен Кукошаров – пиано, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон и китаристите Георги Янев и Евден Димитров. Албумът съдържа седем пиеси, една от които е инструментална. Стилът е смесица от ню фънк, ар-ен-би и соул, ню джаз, с леки нотки на афро-ритми. Elephunky Trip предлага съвременно и модерно звучене, подходящо за клуб и в пълно съзвучие със световните музикални тенденции. Албумът влезе в каталога на европейския лейбъл Time Warp Music. Водещият на BBC Music Radio, Крег Чарлис е дал много висока оценка на албума и е подкрепил песента Play The Game feat Tiffany Blu в шоуто си Funk & Soul.


Феновете на Koka Mass Jazz чуха за първи път музиката от новия албум на тазгодишното издание на международния фестивал за изкуства „Аполония-2018“ в началото на септември.




Концертът на Аполония“ беше преди официалното представяне на албума. След това на 7 септември го пуснахме в най-голямата европейска музикална платформа Juno Downloаd. Там той достигна първо място в класацията за най-добри продажби. Малко по-късно намери своето място и във всички световни платформи. Промоцията в София се състоя в края на октомври. През последните два месеца свирихме у нас на три фестивала. Имахме възможност да видим реакцията на публиката, а тя беше впечатляваща и много ни зареди. Подбираме много добре местата, на които свирим, не правим компромиси със звука. Аз искам да благодаря на БНР за това, че наистина медията подкрепя нашата музика и най-много звучи в нея. За нас това е много важно, защото това е радиото, което звучи в цяла България и в чужбина.

Има слушатели за тази музика у нас, това ни прави щастливи и ни мотивира да я създаваме – допълва Криста. – Беше много хубаво, много весело на концертите, имаше много усмивки. Щастлива съм, че съм част от тази банда, благодарна съм, че ме поканиха да пея с тях. Трябваше да науча над десет песни в рамките на три дни за първия ни съвместен концерт, беше много интензивна работа, но и зареждащо преживяване. Най-хубавото е, че музиката на Koka Mass Jazz не е писана с някакви специални съображения, за да е в съзвучие със съвременните тенденции в световен мащаб. Това са прекрасните идеи на Косьо, споделени с приятелите в групата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15