Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите в земеделието са риск, който си струва да бъде подкрепен

БНР Новини
Снимка: БТА

Въпреки своята значимост, земеделието се развива с различни темпове в европейските държави, което се дължи преди всичко на политиките им, свързани със сектора. Макар градовете да се разрастват и обработваемите площи да намаляват, предприемачите, посветили се на развитието на селските райони и стопанства, обработват и използват ресурсите на всяко парче земя все по-пълноценно с помощта на нови идеи, насочени към рационалното производство на различните култури и опазването им от вредители и болести. Макар от векове българинът да е неразривно свързан със земята си, пустеещите ниви и дворове са честа гледка в страната. Надеждата отново да се превърнат в спретнати градини, каквито са били някога, обаче бавно и трудно си проправя път. Доказателство, че инвестициите в земеделието имат възвръщаемост и са риск, който си струва, са отличията „Агробизнесмен на България“, които бяха връчени за 28-и път. Голямата награда бе присъдена на Светла Стоянова. Тя е зърнопроизводител от плевенския регион, чиито обработваеми площи възлизат на 20 хиляди декара. Освен нея бяха отличени земеделски производители в още 9 категории, сред които за агроиноватор, учен с принос към българското земеделие, успешно внедрен продукт от ново поколение, както и агроинвеститор на 2018 година. Името му е Антон Тотев. Роден в град Сандански, Тотев завършва своето образование в Женева и решава да се върне у нас, където да създаде конкурентноспособен бизнес, съобразен с българския пазар. Изгражда целогодишна оранжерия за производство на листни зеленчуци и билки базата на хидропониката. Това е метод за отглеждане на растения, който не изисква наличието на почва. За растежа им се използва основно хранителен разтвор, съдържащ всички нужни за растенията вещества. При работата в оранжерията на предприемача не се отделят излишни химикали в околната среда, всичко необходимо за посевите е строго дозирано, а те се обработват в определено време от деня. Освен това, с помощта компютри, работниците прецизно управляват осветлението, отоплението или охлаждането, а и обогатяването на въздуха с въглероден двуокис за по-добра фотосинтеза. През октомври тази година Антон Тотев участва в конкурса „Млад фермер на Европа“, който се провежда в белгийската столица Брюксел. Макар проектът му да не спечели някое от призовите места, в анкета, проведена сред участниците, той е класиран сред най-устойчивите разработки. Всяко признание е важно за младия предприемач, тъй като в бизнеса си той всекидневно се сблъсква с всевъзможни проблеми:




Антон ТотевНа всеки фронт си има трудности, но да кажем една от големите е в това, производството да се съобрази с продажбите. Друг проблем е наличието на работна ръка, защото макар да имаме едно доста автоматизирано стопанство, хората все пак са ключов фактор. Ние сме в Сандански и аз се радвам, че регионът там е доста по-добре развит, в сравнение с други части на България. По принцип хората свързват оранжериите с нещо много топло, мокро и гадно, но се радвам, че благодарение на нашите технологии, това не е така и при нас те идват с по-голямо желание. Бих искал да работя с повече млади хора, но засега, за съжаление, не успяваме да ги привлечем.

Нуждата от повече млади хора в земеделието е все по-осезаема, но за целта инвестициите в селското стопанство трябва да бъдат по-ефективно подкрепяни от страна на държавата. Това би било и ефикасно решение на проблема с множеството изоставени и необработваеми земи, разпръснати из цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00