Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас – Атанасовско езеро – Музей на авиацията на летище Бургас

Атанасовското езеро
Снимка: БГНЕС

В Бургас работят упорито градът да стане целогодишна дестинация. Има идеен проект за бъдещ парк на миниатюрите „Европа“, който включва кулата Белем – Лисабон; сграда Фамилия – Барселона; Айфеловата кула – Париж; Колизеума – Рим, катедралата „Св. Петър“ – Ватикана; Моста с драконите – Любляна; Парламента – Будапеща, Акропола – Атина, Гърция; Бранденбургска врата – Берлин, Атомиума – Брюксел, Биг Бен и Тауър Бридж – Лондон, и още много други чужди обекти. Има и предложени обекти от България, като Храм паметник „Александър Невски“ – София; Рилският манастир и Мостът на Бургас, като обект от града-домакин.
В настоящето можем също да посетим интересни места. Приятна градска разходка пеша или с колело можем да направим по всяко време на годината по маршрута Бургас - Атанасовско езеро - летище Сарафово. Свързва ги удобна велосипедна алея. Първата ни спирка е Атанасовското езеро. По много показатели то може да бъде наречено необикновено: има си рожден ден, летен и зимен имен ден, спортни прояви с маратонски дисциплини, Пътека на саблеклюна, Пътека на солта и Фестивал на солта. Екипът, който с много любов се грижи за езерото, отсега подготвя неговия зимен празник. Атанасовското езеро си има титли, то е включено под егидата на различни Международни конвенции и програми за опазване и защита. Ако го опознаете, ще разберете защо е СимБиотично, т. е. симбиоза от необикновени детайли, уверява Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“.



Продължаваме към Сарафово. Пасажери от близо и далеч го знаят като летище Бургас. Но напоследък там идват и хора, които специално планират посещение в Музея на авиацията. Той става все по-популярен. Нещо повече, през 2019 година към музея ще сеоткрие ученически членски клуб. Деца от различни бургаски учебни заведения ще се запознават с любопитни факти и интересни моменти от историята и живота в авиацията. Ще разговарят с професионалисти в тази област. Как можем да се почувстваме като част от авио-екипажа, да усетим летателния адреналин? Ще ни съдейства Милена Желязкова:


През декември Авиомузеят продължава да работи от сряда до неделя от 9 до 17 часа, като очаква своите гости и през коледните и новогодишни празници. За посещение на музея в празничния период е необходимо да се направи предварителна заявка на официалната фейсбук страница или на тел. 0885 108 225



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!