Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – във фокуса на световните медии

Снимка: БГНЕС
Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта 360-градусова сцена. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат мащабна цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“. Официалната част е от 19 до 20 часа, като след това програмата продължава с музикални изпълнения. Съпътстващи събития са предвидени на различни места в центъра на Пловдив – фестивал на храната на площад „Централен“, изложба с фрагменти и части от Берлинската стена на площад „Римски стадион“, а в артистичния квартал „Капана“ ще има две сцени и специално издание на „Капана фест“. Всички заведения и ресторанти в централната градска част ще работят до късно. Желаещите да наблюдават откриващата церемония ще трябва да преминат през един от 23-те контролно- ропускателни пункта, обособени от полицията. За гостите на града са предвидени четири безплатни буферни паркинга. Очакваме над 30 хиляди души на откриващото мероприятие – заяви директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков и увери, че са взети всички антитерористични мерки при провеждането на събитието.Над 180 са акредитираните журналисти за откриващия уикенд. 50 от тях са представители на популярни международни медии с многомилионна аудитория, които ще излъчват на живо встъпителния спектакъл. Сред тях са екипите на Евронюз, Дойче Веле и Франс прес.

Още от категорията

Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05

Къде ми са детските книжки, кажи ми, мой прашен сандък*

"Някога в Болоня построили дворец от сладолед точно на Големия площад и децата идвали отдалече да си поближат"– с тези думи започва разказът "Дворецът от сладолед" от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари, един от най-обичаните детски..

публикувано на 02.04.24 в 08:10