Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорната класация „Надпяване“ – запазена марка за истинските ценители

На 9 април от 19.30 ч. в Първо студио на БНР предстои гала концертът на лауреатите във фолклорното състезание „Надпяване“ за 2018-2019 г. Водещи са Юлия Гатдерова и Магдалена Стоянова от редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“. Победителите в „Надпяване“ са 12, избрани чрез вота на радиослушателите. Сред тях са Валери Димчев (композитор и изпълнител на тамбура), квартет „Славей“, народната певица Христина Анастасова и др. Има и една голяма награда, която тази година получава посмъртно обичаната народна певица Динка Русева. За да се стигне до този вълнуващ финал, всеки месец на предхождащата година, в предаването „Жива вода“ се излъчват петте нови предложения от записи, в очакване на слушателското гласуване за избрания фаворит. Това е прекрасна възможност многобройните любители и познавачи на традиционната ни музика да се запознаят с младите във фолклорното изкуство, със съвременните тенденции в различните му жанрове, без да бъдат забравени класиците, оставили „златна следа“ в националната ни култура. Неслучайно е избрано и името – надпявания и надсвирвания у нас съществуват от незапомнени времена и, независимо от историческите промени през вековете, те остават любима форма за изява и за съвременните изпълнители на народна музика. Главният двигател на фолклорната класация „Надпяване“ е Юлия Гатдерова, която, наред с ангажиментите си на музикален редактор и водещ, продължава изявите си като народна певица. Нейните музикални предложения са съобразени с различните изпълнителски стилове и жанрове, както и с празниците от годишния фолклорен календар. За Радио България тя сподели още подробности:

Юлия ГатдероваКласацията „Надпяване“ съществува вече осем години. Началото постави Илка Димитрова в предаването „Само ново“, след това Валентин Атанасов разшири идеята. От шест години и аз имам скромен принос в развитието на музикалния формат. Няма друга подобна класация за народна музика в българския ефир. Иска ми се „Надпяване“-то да стане още по-популярно и желано от слушателите и изпълнителите. Изборът на слушателите е доста труден, защото предлагаме голямо жанрово и стилово разнообразие. Изпълнителите са много – солисти, камерни формации, оркестри, ансамбли. Обикновено всеки месец представяме различни имена. Стремим се да откриваме образци, които предлагат нов прочит на фолклора, както и авторска музика върху фолклорна основа. Борбата за първото място винаги е оспорвана, понякога имаме двама победители. Винаги е различно, но за мен всички, които творят в тази област и не се оказват, въпреки препятствията, са победители. С отдаденост и вдъхновение те продължават една нетленна българска традиция, едно абсолютно неповторимо и вечно развиващо се изкуство. На концерта са поканени всички, които обичат българската народна музика. Той ще бъде излъчен на живо по програма „Христо Ботев“, а на интернет платформата на БНР „Бинар“ можете да ни гледате. Както винаги, ОНМ на БНР с диригент Димитър Христов ще бъде наш партньор, а гост-солистите ни са много колоритни – народната певица Таня Митева и вокален квартет „Ермена“, които нашите слушатели познават много добре. Ще представим и три млади дарования – Антонио Симеонов, Гергана Гергинова и Емануела Стойкова.

И едно пояснение – публиката трябва да заеме местата си до 19.30 ч. Входът е свободен.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костинброд кани българи от Сърбия за фолклорния фестивал “Шопски наниз”

Четиринадесетото издание на Международния фолклорен  фестивал “Шопски наниз”  ще  се проведе на 19, 20 и 21  април  2024 г., в Народно читалище "Иван Вазов-1947" в гр. Костинброд. Към събитието се канят да се присъединят и българите от Сърбия, съобщава..

публикувано на 28.02.24 в 17:41

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30