Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пловдив живее пет дни в ритъма на танца

Снимка: plovdiv.bg

Танцови трупи от три континента карат Пловдив да танцува от 29 юли до 2 август, по време на Международния фолклорен фестивал. Той се провежда за 25-а поредна година, а участие са потвърдили състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия и България. Участието на страната ни е най-очаквано, заради разнообразието от ансамбли, заявили участие. Сред тях са Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“-Плевен, ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, ансамбъл „Дилянка“ Пловдив и ансамбъл „Чепино“ Велинград. Ансамбъл „Тракия“ пък отбелязва 45 години от създаването си със самостоятелен концерт. Всяка вечер съставите изнасят по два концерта. Първият в 18 часа слага край на дефилето им по Главната улица в града, а вторият е официалното им вечерно представление в Античния театър от 20 часа. Входът за тях е свободен. Наред с концертите в Пловдив, фестивалът продължава и в друг град от областта - Пещера. Там на 30 юли е концертът с участието на ансамблите от Индия и Молдова, а на следващия ден, на тези от Мали и Сърбия. В първият ден на август на откритата сцена пред Община Пловдив е представянето на проекта „As she sings“ – сътрудничество между Фондация „Пловдив 2019“ и холандския град Леуварден - Европейска столица на културата през 2018 година, който обединява артисти от три култури -  еврейска, българска и ромска. Участниците в проекта са музиканти от Холандия, от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив, както и от Оркестър „Брестовица“. На 2 август на сцената на Античния театър е концертът, в който ще се включат всички участващи на фестивала ансамбли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15