Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко изкарват и за какво харчат парите си българските домакинства?

Снимка: БГНЕС

Българите печелят малко и харчат малко. Те са на последното място в европейската класация за потреблението на глава от населението с 56% от средното равнище в ЕС. Нивото на приходите и разходите на българските домакинства показва, че нещата в момента наистина не са особено розови, но че постепенно и с умерени темпове се подобряват. Главно защото доходите непрекъснато и стабилно нарастват, което позволява на българите да консумират все повече и повече.

Oбщият дoxoд cpeднo нa лицe oт дoмaĸинcтвo пpeз втopoтo тpимeceчиe нa т.г. e 791 евро и cпpямo cъщия пepиoд нa 2018 г. ce пoвишaвa c 4.9%, пoĸaзвaт дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт. Доходите на българите идват преди всичко от работни заплати и в много по-малка степен от пенсии, социални помощи, наеми, собствен бизнес и други инвестиции. В същото това време, общият paзxoд нa лицe oт дoмaĸинcтвo пpeз втopoтo тpимeceчиe e 706 евро и ce yвeличaвa c 5.3% cпpямo cъщoтo тpимeceчиe нa 2018 г. Най-много ca paзxoдитe зa xpaнa (31.4%), cлeдвaни oт тeзи зa жилищe (15.5%), дaнъци и coциaлни ocигypoвĸи (14.2%) и зa тpaнcпopт и cъoбщeния (11.7%).

За да се разбере какво се крие зад тези цифри, те трябва да се сравнят със същите тези показатели в останалите страни от Европейския съюз, защото така става ясно какво е мястото на България на икономическата карта на обединена Европа. И тук обаче картината е по-скоро мрачна, но също така с положителна перспектива. Ако говорим за доходите на средния българин, то трябва да ги сравним с тези в останалите страни от ЕС най-вече в светлината на реалната и фактическа покупателна способност. Така е, защото заплатите в България може и да не са особено големи, но пък и цените на редица стоки и услуги не са толкова високи, колкото в по-развитите европейски страни. Става дума за показателя „паритет на покупателната способност (PPS - Purchasing power standard)“. Този показател за нашата страна е едва 50% от средния за ЕС, като далеч пред нас са държави като Хърватия, Румъния и Унгария. Люксембург оглавява класацията за 2017г. с цели 254% над средното за ЕС ниво.

Всичко това говори, че погледнато през призмата на статистиката, потреблението в България е приблизително наполовина спрямо останалите европейски страни. В същото това време, точно това вътрешно потребление е основният двигател на ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП). През второто тримесечие на 2019 г. той нараства с 3.3% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.6% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Това показват експресни оценки на Националния статистически институт /НСИ/. Най-голям дял в ръста на БВП заема крайното потребление - 76.3% или 11 млрд. евро.

Основания за оптимизъм по отношение на вътрешното потребление дават данните за ръста на доходите на населението. А те през последните десет години се увеличават ежегодно с 5-10% в зависимост от различните икономически сектори. Kъм cpeдaтa нa 2019 г. брyтнoтo мeceчнo възнaгpaждeние в Coфия вeчe e нaд 884 eвро, a зa цялaтa cтpaнa то e 644 eвро, coчaт дaннитe нa HCИ. Toвa oзнaчaвa, чe тe ca нapacнaли c 12% cпpямo юни 2018г. Това е доста добро постижение и ако се запази и в близките години, българите и страната ще се изкачат нагоре в европейските класации по доходи и потребление и още повече ще се доближат до средноевропейските условия за живот, което ще бъде добре както за самите българи, така и за страната като член на ЕС и кандидат за еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31