Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идвa ли кpaят нa въглищaтa и ТЕЦ-овете в България?

Снимка: БГНЕС

Bce oщe гoлямa чacт oт eлeĸтpoeнepгиятa в Европа ce пpoизвeждa oт въглищa, coчaт дaнни нa Ѕtаtіѕtа (ĸъм 2017 г.). България е в тази категория и заема четвърта позиция сред най-зависимите от въглищата европейски страни. 45% от българската електроенергия се произвежда от 4 големи топлоелектрически централи в Източномаришкия минен басейн и още няколко по-малки в страната. За производството на 3200 мегавата електрическа енергия те използват местни лигнитни въглища. Тези въглища са евтини, но толкова нискокачествени, че замърсяването на околната среда е по-голямо, отколкото при централите, ползващи обикновени въглища. По тази причина въпросните 4 електроцентрали са принудени да купуват газови квоти. И то в такъв обем, че една от най-големите от тях, държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, натрупа впечатляващия за мащабите на България дълг от над 300 млн. евро. Въпреки това, властите не възнамеряват скоро да затворят тези централи и планират да ги запазят най-малкото до 2030 година с хоризонт 2050 г.

Две от централите са американска собственост и те също се сблъскват с проблема за цената на замърсяването на въздуха. Засега се справят, но наблюдатели намекват, че поне едната от тях вече си търси нов собственик.

Вярно е, че въгледобивът и производството на електрическа енергия от въглища дават работа на десетки хиляди работници, които даже са и сред най-високоплатените в страната. Но също е вярно, че дните на тези индустрии са преброени. България е подписала Парижкото споразумение за климата от 2015 г., а не може да не спазва и още по-строгите изисквания по отношение на опазване на околната среда, в сила в Европейския съюз. Налагат се социално болезнени мерки и още в края на миналата година недоволни миньори и енергетици протестираха срещу заплахата въгледобивът и ТЕЦ-овете на въглища да бъдат до две години затворени по екологични причини. Подкрепа демонстрантите получиха от синдикатите, от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от президента Румен Радев.

Засега обаче няма конкретни решителни мерки от страна на властите и на самите топлоелектрически централи за намаляване на замърсяването и София разчита на дерогация от прилагането на изискванията на ЕС. Централите правят каквото е възможно да намалят вредните газови емисии, но това струва прекалено много и заплашва тяхната рентабилност. Официално все още се смята, че тези централи са базова мощност, без която българската енергетика не може да мине, особено през зимата, когато осигуряват над 60% от необходимата електрическа енергия в страната.

Най-разумно и приемливо решение в момента изглежда преустройство на въглищните централи за работа с газ. Все още се смята, че тази суровина е по-скъпа от лигнитните въглища, но бурното развитие на газовия сектор, което настъпва със строежа на българската част на газопровода „Турски поток“, бързо напредващото строителство на газовата връзка с Гърция и планирания европейски газов хъб „Балкан“, няма как да не промени нещата в полза на газа. Не бива също да се забравя, че България е един от лидерите в ЕС по въвеждане и използване на възобновяеми енергоизточници – вятърни и слънчеви централи. Тя вече е постигнала заложените от ЕС изисквания за минимум 16% от произвежданата електроенергия. Това не пречи на еколозите от рода на Грета Тунберг да настояват за още по-радикални мерки за опазване на климата и околната среда. В България няма как хората да не бъдат чувствителни към тези призиви, които печелят все повече привърженици. А и икономическата логика е в полза на ограничаване на замърсяването на природата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00