Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропастта между малкото богати и многото бедни се задълбочава

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи тези дни, че около 193 хиляди от 3.1 млн. данъкоплатци в България декларират за облагане месечен доход от около 4 600 евро или повече. В същото време средната заплата е малко над 600 евро, средната пенсия към 200 евро. Според статистиката заплащането в страната се увеличава и минималната работна заплата достигна 280 евро, но всъщност огромна част от хората имат изключително ниски доходи и близо половината работещи се осигуряват на минимална заплата. Според най-ново проучване на Евростат, цитирано от сайта „Инвестор“, неравенството в българското общество по отношение на доходите се задълбочава и страната е на първо място по отношение на разликата между доходите на най-богатите и най-бедните в обществото. Тази разлика расте с най-бързи темпове спрямо останалите членове в ЕС и към момента 20% от най-богатите в страната имат доходи 8,2 пъти по-големи от 20-те процента от най-бедните българи. Цифрите са шокиращи и дават повод за размисъл и няколко извода.

Пропастта в доходите между бедните и богатите се задълбочава, въпреки че в Конституцията на страната е записано, че България е социална държава. Това говори на първо място, че държавната политика в областта на доходите не изпълнява една от основните й цели да осигурява приемливи условия за живот на гражданите. Защото от около 1 млн. служители и работници в публичния сектор, малцина могат да кажат, че получават прилични възнаграждения. Дори медицинският персонал в държавните и общински болници тези дни активно протестира с искания за увеличаване на „мизерните“ според тях месечни възнаграждения.

В това, че има хора в страната, които получават европейски заплати и доходи, няма нищо лошо – работили са, работодателите им са имали успешен бизнес с достатъчно печалба за добри възнаграждения, направили са печеливши инвестиции на борсата или в други активи. Тази група от заможни хора е съставена преди всичко от работници и служители в частния сектор и въпреки тазгодишното увеличение от 10% на заплатите в публичния сектор, те си остават значително по-ниски, отколкото в частния бизнес.

Но не трябва все пак да се мисли, че властите не се интересуват от доходите на населението. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че за следващата година е заложен нов ръст от 10%  на възнагражденията в публичния сектор. 2.5 млн. пенсионери получиха през юли 5.8% увеличение на пенсиите, за 2020 г. се очаква ново увеличение от 6,6%.

Всъщност проблемът с неравенството на доходите не е само български, наблюдава се почти навсякъде по света и тревожи международни организации като МВФ и Световната банка, ЕС (където 22.5% от населението е в графата „бедни“), политици, управници, икономисти и социолози. Защото т.нар. средна класа, тази, която трябва да е в сърцето и в основата на модерното общество, в много страни става все по-нестабилна, за сметка на широко разтворената ножица между заможните и неплатежоспособните слоеве от населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

200 млн. лв. нов дълг вероятно ще бъде набран в средата на май

Двеста милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран на 13 май т.г., става ясно от страницата на Българската народна банка. На тази дата е обявен аукцион за шестмесечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25%. Това е втората емисия..

публикувано на 27.04.24 в 15:33

“Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция “Фич Рейтингс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната ни в еврозоната...

публикувано на 27.04.24 в 12:40

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06