Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музейна експозиция от ново поколение пресъздава традициите в средногорското село Чавдар

Фолклорът е голямото нематериално наследство на народа ни, той е толкова разнообразен и специфичен за различните части на страната ни, че си струва да бъде опознат от всеки българин. С идеята, че възстановките на народни обичаи и празници не трябва да служат само за атракция на чужди туристи, а да достигат до все по-голяма българска аудитория, в село Чавдар, близо до София, създадоха първия по рода си интерактивен център за изворен фолклор. Всичко там е направено със съвременните средства за визуализация, с интерактивни инсталации, компютърни игри и възстановки на сцени от живота в селото.

Центърът включва както реставрирана стара селска къща, така и нова пристройка с две изложбени зали, като двете сгради са в хармония и се допълват. Оценката на специалистите е, че имаме иновативен в културната сфера обект, който не оставя зрителя пасивен, а предлага възможност за забавление в полето на фолклора.

Подготовката на проекта „Фолклорен център с. Чавдар“ продължила 3 години. Инициатива била на местното читалище „Надежда“ и на кмета на общината Пенчо Геров. Едните искали да имат представителна сцена, на която да показват богатата самодейна програма на читалището, а общината подкрепила проекта, защото има потенциал да привлече много туристи към селото. Община Чавдар е най-малката по площ в Софийска област, но е сред първите 10 общини с най-развит туризъм в България.


Най-впечатляващото и мотивиращото за мен като етнолог и фолклорист беше ентусиазмът на местните хора, много доброто сътрудничество между общинската администрация, читалището, самодейците и всички хора в селото – казва доц. д-р Ваня Матеева:

Въпреки многото трудности, които преодоля общинската администрация, този фолклорен център е факт. Бих откроила инициативността и организираността на хората в Чавдар, за да бъде реализиран съвместния проект. Тези техни качества са в основата да се запази нематериалното наследството на този край. Независимо от промените в начина на живот във времето, тук традициите са живи и устойчиви. Всичко се поддържа с цената на вложен труд и средства на хората. Включително и пенсионери, които живеят оскъдно в нашата държава, но дават от себе си, когато трябва да се организира събитие, свързано с опазване традициите в общността.


Първият етап на проектирането беше свързан със сградата, за да може да се добави към вече съществуващата постройка с типична селска средногорска архитектура от района на Средногорието. До нея в двора поставихме изложбена зала, която трябваше да проектираме, без да имаме представа какво ще бъде съдържанието – казва арх. Кристина Стефанова:

Бяхме привлечени от предизвикателството да създадем нов туристически продукт в България. Уникално беше, че можехме да работим по целия процес – от промяната на подробния устройствен план, през реставриране на старата сграда и създаването на нова интерактивна експозиция. Успяхме да запазим една от стаите в автентичния й вид, в двора реставрирахме и стария кладенец. Гордеем се с това, че тук сме направили първата енергоефективна обществена сграда, изградена в България. Конструкцията представлява стоманобетонен скелет с различни изолационни пластове, целият е обвит с „черупка“ от ламарина, която изцяло затваря сградата. Запазихме топли приятелски отношения с всички от селото и доброволците, които помагаха в процеса по създаването и оборудването на Центъра. Това беше най-важното, не просто да създадем нов туристически обект, а хората на Чавдар да го припознаят като част от селото, да го обичат и да го съхраняват, защото тук е събрана тяхната родова памет.

Сградата в с. Чавдар, проектирана от екипа на арх. Кристина Стефанова, е носител на Наградата на публиката в българския архитектурен конкурс WhATA Awards за 2018 г.

Снимки: folklorecenter.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36