Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Терзиев с амбиция за пробив в световния тенис

17-годишната ни млада тенис надежда Симеон Терзиев се е прицелил във върховете на световния тенис и работи усилено, за да ги достигне. До момента той дава сериозна заявка за успешна кариера – още при първото му участие на ITF турнир за мъже този месец си извоюва среброто, а през юли безапелационно грабна титлата на турнир на Международната тенис федерация в Тимишоара, Румъния. Все по-доброто му представяне го приближава до една от големите му мечти – участие в турнир от Големия шлем:

Много пъти съм бил републикански шампион и вицешампион на сингъл и на двойки. Тази година успях да спечеля две титли и да играя три финала на сингъл на международни турнири от ITFза младежи до 18 години. Спечелих и няколко турнира на двойки, които ми помогнаха да се изкача в световната ранглиста за юноши. Догодина ще играя на Големите шлемове в Австралия, Франция, Англия и САЩ. Турнирът, на който се надявам да се класирам, и очаквам с най-голям интерес, е Уимбълдън, тъй като той е на настилка, на която до момента не съм играл – истинска трева. Това ще е много интересно за мен.

Симеон Терзиев се занимава активно с тенис от 6-годишен и има над 60 купи от турнири в България и чужбина. Благодарение на борбеността и зрялата си игра е побеждавал играчи с висок статус. В момента младият българин е 135-и в световната ранглиста за младежи. Хората, на които разчита и винаги следва съветите им са тримата му треньори – Григор Костов, Кирил Симеонов и Алекс Мартински.

Моята майка ме записа на уроци по тенис още в детската градина. Натрупах опит и решихме да участвам на няколко турнира. С течение на времето докато побеждавах осъзнах, че тенисът ще е част от моя живот. Любимите ми тенисисти са Гаел Монфис и Новак Джокович. Станах фен на Монфис след негов демонстративен мач с Григор Димитров. Тогава той ме покани да поиграя няколко минути с него на корта и за мен това беше много специален момент. Също така той е много различен от останалите играчи и всички се възхищават от изпълненията му на корта. Претърпява много контузии и въпреки това остава един от най-добрите в тениса. А Джокович харесвам от малък, защото е много борбен, показва емоции на корта и въпреки това успява да се контролира и да е дългогодишен номер едно. Джокович безспорно е моят идол. Мечтата ми е да играя срещу него и да го победя.

Терзиев осъзнава, че тенисът изисква голяма отдаденост и жертви – една от които е свързана с образованието - въпреки отличния си успех, тази учебна година се наложило да премине към индивидуална форма на обучение, за да си осигури оптимално време за тренировки. Той не крие, че е срещал трудности, но вярата в себе си и големите мечти му помагат смело да продължава напред:

Беше прекалено натоварено да ходя на училище, след което да тренирам упорито, а после да пиша домашни и да се подготвям за контролни. Затова предприех тази стъпка – за да тренирам повече за турнирите и да постигна ниво на игра, което да ми позволи да съм един от най-добрите в този спорт. Никога няма да забравя два мои мача. Единият е когато бях на 12 години и победих със 7:6, 6:7, 7:6, като срещата продължи четири часа и половина. Другият ми труден мач беше тази година, когато се класирах на финала в Тимишоара в Румъния. Имах голямо желание да спечеля, но трябваше да се контролирам и да остана спокоен, и се радвам, че успях да го направя и да победя.

До края на годината на Симеон Терзиев му предстоят още два турнира категория ITF J2, които ще се проведат в Израел, както и подготовка за участие в Аустрелиън Оупън. Основната му цел е класиране сред първите 50 в световната ранглиста догодина. Това би било предпоставка за участието му в мъжки турнири и реален преход от юношеския към мъжкия тенис.

От малък искам да стана професионален тенисист. Знам, че ще има много трудности, но има и много наслада от победите.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03