Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката се забавя, правителството развързва кесията

Накъде отива българската икономика? Това е въпрос, на който се опитват да отговорят множество български и международни институции като Световната банка, Международният валутен фонд, Европейската комисия, Българската народна банка /БНБ/, Министерството на финансите и т.н. Сега е сезонът на техните есенни оценки и прогнози, които се смятат за доста по-достоверни, отколкото превижданията през пролетта.

Българското министерство на финансите смята, че икономическият растеж тази година ще достигне 3.4%, БНБ е доста по-оптимистична, залагайки на 3.7%, а Световната банка очаква 3.2%% срещу 3.6% за Европейската комисия. Коя прогноза ще се окаже най-близо до реалността, остава да се види, но като че ли най-достоверно звучат предвижданията на финансовото министерство, което пряко участва в управлението на икономиката и което разполага с последните данни за икономическите показатели.

Това личи и от публикувания от министерството в петък проектобюджет на държавата за 2020 г. В документа се твърди, че „Иĸoнoмичecĸият pacтeж щe дocтигнe 3,3% пpeз 2020 гoдинa, движeн oт пoтpeблeниeтo и инвecтициитe“. Това забавяне на икономическия ръст се обяснява и с общото изоставане на световната икономика, което се предвижда от Международния валутен фонд и което вече дори се наблюдава в някои от най-големите европейски икономически партньори на страната ни като Германия.

Забавянето не пречи обаче на властите в София да предвиждат за догодина значително по-големи публични разходи от централния бюджет, който ще възлезе на 24 млрд. евро срещу 22.4 млрд. евро за тази година, което е ръст от 7%. Управляващите продължават да държат на обещанието да увеличат с 10% на заплатите в публичния сектор, да отделят повече публични средства за здравеопазването, да актуализират с 6.7% на пенсиите на всички възрастни хора в страната от средата на 2020 година. Ръст ще има и при възнагражденията на учителите в основните и средни държавни и общински училища. Очаква се също приближаване на военните разходи до 2% от БВП според изискванията на НАТО. По отношение на политиката на доходите в проектобюджета е заложено и увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2020 г. на 312 евро, което е повече с около 8% от досегашното равнище.

Държавните финансисти много държат на уточнението, че бюджет 2020 ще бъде балансиран, т.е. няма да има нито излишък както сега, нито дефицит. Държавата ще поеме малко над 1 млрд. евро нов държавен дълг, който ще си остане под 20% от Брутния вътрешен продукт и ще нареди страната пак сред тримата отличници по този показател в Европа. Много е важно да се подчертае, че повишения на данъци през 2020г. не се предвиждат и че инфлацията ще остане под контрол на равнището от около 2%.

Правителството ще харчи догодина повече публични пари в унисон с мнението на редица експерти и финансисти, сред които досегашният шеф на Европейската централна банка Марио Драги, които призовават правителствата да развържат кесията и да харчат повече, за да стимулират потреблението и растежа. Като стана дума за потребление, трябва да се признае, че в България има още много да се прави в това отношение. Защото паритетната покупателна способност на българите е според Българската стопанска камара само 50% от тази на средната за Европа и разполагаемите доходи на гражданите на страната са все още много далеч от средното равнище за ЕС за тази година от 14 739 евро на човек. А ако правителството успее да реши и проблема с 200-те хиляди неработещи и неучещи пълнолетни българи и ги вкара в крайно нуждаещата се от работна ръка икономика, това няма как да не стимулира потреблението и икономическия ръст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31