Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко, къде и за какво харчи българинът за новогодишните празници?

Снимка: БГНЕС

Очаква се в България да бъдe надмината с поне 10% психологическата граница от 1 млрд. евро, похарчени през 2018-а за коледни и новогодишни подаръци, за празнични трапези и за пътувания.

В тази връзка може да се направят няколко извода. Първият е, че българинът се е замогнал до степен да си позволи само за подаръци на близки и познати да задели около 200 евро. В рамките на 2019 г. заплатите са се увеличили средно с 10%, което позволява по-голяма щедрост. Още около 200 евро ще струва прекарването на новогодишните празници извън дома – в страната или, най-често, в някоя от съседните държави – Сърбия, Македония, Гърция или Турция. Тази година обаче се смята, че по-далечните пътувания ще бъдат по-малко, тъй като и празничните почивни дни са по-малко – за Нова година например има само един почивен ден – 1 януари. Според проучване на „Галъп интернешънъл“ при 7 милиона население, над 2,4 милиона души обмислят да пътуват или почиват в страната, което включва както предстоящите празници, така и зимния сезон като цяло.

Вторият извод, който може да се направи е, че българинът се стреми да се покаже като щедър и състоятелен човек. Въпреки че е на последно място в ЕС по паритет на покупателната способност, той не иска сам да се лишава или да ощетява близките си с неуместни в този момент финансови ограничения. Още повече, че личната равносметка на българите за 2019-та продължава в общи –линии позитивната тенденция, характерна за последните пет години. Процентът на оценяващите изминалата година като по-добра за тях (33%) е двойно по-голям, отколкото този на смятащите, че е била по-лоша (14%). Това сочат данни от последното проучване на "Алфа Рисърч".

Какво възнамерява да купи за подарък българският потребител? Тук изненади няма в сравнение с предишни години и на челните места се нареждат играчките и украшенията за елха, дрехите, козметиката, обувките и електрониката. Трябва да се напомни, че някои от тези подаръци бяха вече закупени в края на месец ноември на „Black Friday“ или на “Cyber Monday”, когато имаше големи намаления на цените и доста хора предпочетоха подготвят по-рано подаръците за Коледа.

След като вече имаме някаква идея какво да купим за подарък, един от най-важните въпроси е къде ще пазаруваме – във физически магазини и търговски центрове или виртуално от сайтове в интернет. Това е дилема, с която се сблъскват потребителите навсякъде по света. За България проблемът не изглежда от съществено значение, защото според последните проучвания на Евростат едва 21% от българите пазаруват в Интернет, докато в Западна Европа това важи за над 60% от населението. Наблюденията на експерти сочат, че най-често се предпочита хибридно решение – шопинг както в интернет, така и в реален магазин. Везните обаче постепенно леко се накланят в полза на виртуалните покупки, тъй като през 2008г. интернет клиентите са били едва 3% от населението.

При всяко положение под коледната елха ще има купчини от пакети, чували и вълнени чорапи, пълни с подаръци и всеки ще получи изненада от Дядо Коледа. Въпреки притеснителните прогнози на някои икономисти за предстояща икономическа криза, 55% от българите смятат, че и през новата година икономиката ще продължи да работи добре, ще има достатъчно работа и повишаващи се заплати. Мнозина ще трябва да посегнат на спестяванията си или дори да теглят кредит, но в тази връзка има и една добра новина – според проучване на Българската търговско-промишлена палата, 68% от фирмите планират да раздадат коледни бонуси на служителите си в размер от 250 до 500 евро. Това вече направи и държавата, която отпусна за празниците допълнително по 20 евро на най-бедните пенсионери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17

800 хиляди българи ежегодно заминават за сезонна работа в чужбина

Около 800 000 българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. По думите ѝ, Северозападна България..

публикувано на 02.05.24 в 16:29

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25