Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични имена от българската поп и рок сцена в нова светлина

Фронтменът на рок група „Щурците“ Кирил Маричков отбеляза своята 75-годишнина с концерт в НДК в края на октомври. На сцената той се качи с „Фондацията“ − състава, с който активно концертира и изнася турнета през последните години. Кирил Маричков, заедно с други свои колеги, създават през 60-те години рок пространството у нас. През 1967 г. се ражда група „Щурците“, превърнала се в емблема за българския рок в продължение на четири десетилетия. Безспорни хитове, сътворени от китариста и певеца са „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Вълшебен цвят“, „Две следи“, „Хамлет“ и мн. др.

От създаването си през 2013 г., „Фондацията“ направи две турнета в Северна Америка и Европа, концерти в Близкия Изток (Израел, Кувейт, Катар и Дубай), в Австралия и Нова Зеландия, в Япония, направи и околосветско турне. Групата, в състав Кирил Маричков (от „Щурците“), Иван Лечев (от ФСБ),Дони,Славчо Николов (от Б.Т.Р.) и Венко Поромански (от „Те“), изпълнява популярни песни на формациите от които самите те произлизат, но представени в нови аранжименти. 


„Обичайните заподозрени“ е друга формация, събрала също някои от най-известните родни музиканти – Мирослав Иванов и Иван Лечев (китари), Стоян Янкулов Стунджи (ударни), Веселин Веселинов – Еко (контрабас). Фронтмен и певец на групата е Стефан Вълдобрев.Музикантите имаха наситено с изяви лято, като последният концерт от това турнето им, озаглавено „Пет летни концерта, без да броим зимния“, беше в Пловдив − Европейската столица на културата − 2019. Малко по-късно, на 11 ноември, в НДК, „Обичайните заподозрени“ изнесоха и „Големия зимен концерт”. Представям си този концерт като завършване не само на лятото, но и на един тригодишен цикъл от поредица от концерти − думи на Стефан Вълдобрев.


В края на същия месец, НДК беше домакин и на концерта „Споделено“, на фънк формацията „Акага“ и Орлин Горанов. Не за първи път музикантите споделят една сцена, а синтезът между фюжън звученето на групата и кадифения тембър на обичания от поколения българи Орлин Горанов, остави прекрасно настроение и много вълнение в залата. „Акага“ и Орлин Горанов представиха интересна и модерна интерпретация на най-популярните си песни, аранжирани за проекта от пианиста на групата Ясен Велчев. В специално подготвената камерна част на концерта се включи и Destiny Quartet, както и Цветан Недялков (китара) и Денис Попстоев (саксофон) и други изпълнители.


За рокмузикантите от Б.Т.Р., 2019-а символично премина през „Невидими стени“ – последния, 12-ти албум на групата (2018г.). Тази година те го представиха на различни сцени у нас, една от които в Созопол, на Празници на изкуствата „Аполония“. Там рок музикантите от Б.Т.Р. изпълниха повечето песни от „Невидими стени“, както и най-популярните си хитове.

Б.Т.Р. в състав: Атанас Пенев - вокали, Славчо Николов − китари, вокали, Иван Калфов − бас-китара, Илиян Диков – барабани, направи турне в Германия, Чехия, Франция, Италия и Испания, а съвсем скоро групата се завърна от концертното си гостуване в САЩ и Канада.


Едно от най-значимите поп събития тази година бяха концертите ( на 8, 9 и 10 декември) в НДК на Лили Иванова − примата на българската забавна музика. Репертоарът, който тя представи, се състоеше от най-известните ѝ хитове, поднесени в аранжименти на Ангел Дюлгеров и Живко Петров, както и нови композиции. Лили издаде и двоен компактдиск, съдържащ 32 песни и винилова плоча с 10. В албума е включила и „Севдана“, от Георги Златев-Черкин. Благодарение на пианиста Живко Петров, класическата цигулкова пиесата придобива нов живот. Стефан Вълдобрев създава текста към нея, Ангел Дюлгеров я аранжира, а световноизвестният наш цигулар Веско Ешкенази изпълнява основната тема. „Севдана“ дава име и на новия албум на Лили Иванова.


Кои са музикантите, с които е осъществен, научаваме от легендарната изпълнителка:


Това са Ангел Дюлгеров (китара и цигулка), Огнян Енев (пиано), Веселин Веселинов – Еко (контрабас и бас китара), Орлин Цветанов (цигулка), Росен Ватев (барабани), Живко Петров (пиано) и вокалната формацията LaTiDa. Изключително съм благодарна, защото не подцениха музиката, която правя. Повечето от тях са и автори в новата ми продукция. По принцип аз си поръчвам песните. Ако харесам мелодията, давам да ѝ се напише текст. Виждам качествата в даден музикант и решавам да пробвам дали може да напише нещо за мен. Първо предложих на Огнян Енев. Той доста се притесни в началото, не беше уверен, че ще се справи. Окуражих го и му казах, че няма как да знае, ако не опита. И така се получи. От Мартин Карбовски (писател, поет, журналист) пък имам текстове към няколко песни. След това дойде Ангел Дюлгеров, на когото също поръчах няколко композиции. Така постъпих и с Еко. Един ден имахме участие в клуб. В почивката чух някой да свири на пианото и се оказа, че е той. Много ми хареса стила му и пожелах да имам песен от него. Еко сподели, че харесва танго, а на мен никак не ми допада като стил. Мина доста време, докато все пак той написа мелодия и тя се оказа танго. Стефан Вълдобрев написа текста към нея, а Ангел Дюлгеров − аранжимента. Толкова бях впечатлена, че я приех веднага и така се роди „Този миг“. Последваха и още две песни на Еко −„Дали“ и „Мигът и любовта“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Burnout" – свеж коктейл от поп, кънтри, блус и… щипка джаз

Още сме едва в началото на работната седмица, а вече се чувстваме преуморени, прегорели в работата си… Значи песента на Графа "Burnout" е точно за нас! Рано или късно, всеки може да разпознае себе си в героя от "Burnout" като нужда да забавим темпото...

публикувано на 27.05.24 в 10:15
АМТИИ - Пловдив

Започва 60-ият юбилеен Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Международният фестивал на камерната музика се открива днес в Пловдив. Събитието е посветено на местната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, чиято 60-годишнина съвпада с тази на фестивала. Програмата на международния форум..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Българска музика звучи тази вечер във виенската Музикферайн

“Гала на българската култура и музика” – така е озаглавен концертът с участието на български музиканти, който ще се състои тази вечер в зала “Брамс” на Музикферайн във Виена. Интересът към събитието под патронажа на българския посланик в Автрия..

публикувано на 25.05.24 в 12:10