Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният фотограф Янис Диму в София

На вниманието на българската публика е изложбата „Дихание“ на гръцкия фотограф Янис Диму. Експозицията в галерия „Синтезис“ представя над 60 черно-бели снимки на дървета, които фотографът е заснемал в продължение на 20 години.



Текстовете към снимките са написани от българския поет и журналист Марин Бодаков и гъркинята Мариана Лефа-Тетене.

Янис Диму е роден в Солун през 1944 г. и е завършил История на изкуството и Рисуване в Чикаго. През 1968 г. се завръща в Гърция, където преподава живопис, философия и фотография. Той е един от основателите на Центъра по фотография в Атина. В продължение на три години (от 1996 до 1999 г.) е бил директор на Центъра по фотография на остров Скопелос, където поставя началото на тамошния Фотографски фестивал.



Снимки на Янис Диму съществуват в колекциите на Националната Библиотека на Франция, в Centre Pompidou и в Maison Européenne de la Photographie в Париж, в Art Institute of Chicago, във фондацията Gulbenkian Modern Art Center в Лисабон, в Tokyo Metropolitan Museum of Photography и в частни колекции. Негови изложби са представяни на авторитетни фестивали като Rencontres d'Arles във Франция и в центрове по фотография като Primavera Fotográfica в Барселона и The Photographers Gallery в Лондон.



Третата изложба на Янис Диму в столичната галерия „Синтезис“ продължава до 4 януари.
Снимки: John Demos и photometria.gr

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21
Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30