Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад лекар от София бе отличен за практическо приложение на 3D технологии

Снимка: личен архив

Софийският медицински университет награди млад лекар, създал 3D принтер за ставни импланти. Медикът-иноватор Ваньо Везирев получи отличието по време на церемонията по дипломирането на студентите от випуск 2019 на Медицинския университет София. 

В момента на принтера правим три неща – анатомични модели, на които да се учат студентите, хирургични модели, на които принтираме частите от тялото със самото заболяване и на него лекарите могат да експериментират и да се упражняват за операцията, обясни пред медиите младият лекар. 

Той уточни, че скоро ще направят операция на колянна става на куче. Д-р Ваньо Везирев си е дал скок от 36 месеца, до който да започнат да правят костни импланти и за хората. 

Това начинание изисква средства и много разрешителни. Засега сме получили финансиране от Европийския институт за иновации и стратегически анализи, но имаме нужда от още средства, казва лекарят.

Още от категорията

Кръводарителите в България намаляха драстично

Всички центрове по трансфузионна хематология в България алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв . Само в София за периода от 01 до 15 март   броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период..

публикувано на 21.03.20 в 08:20

България затвори границите си за граждани от страни извън ЕС

Във връзка с превенциите срещу разпространението на коронавируса, от днес, 20 март до 17 април включително, е в сила забраната за временно влизане на територията на България на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с..

публикувано на 20.03.20 в 12:11
Сао Пауло

Михаил Кръстанов: Има опасност Бразилия да се превърне във втора Италия за Ковид-19

„Бразилия имаше невероятния шанс, че заразата с Ковид-19 достигна до нея по-късно. За съжаление този шанс беше пропуснат. В началото не се предприемаха никакви мерки, тъй като правителството подцени ситуацията. Такива се взимат сега, но вече са много..

публикувано на 19.03.20 в 12:52