Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишката – народни поверия и обичаи

Снимка: pixabay

Обаятелни, интелигентни, креативни, изключително дейни и общителни… Според китайския хороскоп това са само част от положителните качества на родените под знака на Плъха – първата от дванадесетте години в китайския календарен цикъл. В годините на Плъха са родени Моцарт, Лев Толстой, Марлон Брандо, Антонио Бандерас и, разбира се, още много известни личности, талантливи музиканти, артисти, писатели, учени, политици. Вярваме или не, приятно звучи предсказанието, че годината на Плъха, която започва на 25 януари 2020 г., ще донесе нови възможности, успехи, любов и пари.

Известно е, че преди приемане на християнството, прабългарите използвали 12-годишен източноазиатски летоброен цикъл, в който всяка година носи името на определено животно. Чрез изследване, главно на т. нар. Именник на българските ханове, е установено, че календарът на прабългарите изцяло съответства на познатия ни днес китайски календар. Еднакви са и наименованията – първата година е самор (мишка), втората е шегор (вол) и т. н.

В митологичните представи на нашите предци, мишката олицетворява нечистите хтонични сили. Съществува и предание, според което в мишките могат да се въплъщават нечисти духове и демонични същества. Това се отнася и за домашните, и за полските мишки, които нанасят вреди върху посевите, разхождат се из хамбари и долапи и ядат прибраните храни, гризат тъкани и дрехи.

„Като не е можал да изнамери друго средство срещу туй пакостливо животно, селянинът е подирил средство из областта на духовното“пише видният наш етнограф Димитър Маринов и цитира поверие, което разказва, че мишката е „един малък дух, който не може да бъде победен с друго средство освен чрез молба, чрез умилостивяване“. В чест на мишките някога устройвали т. нар. Миши празници, които продължавали един, три, рядко седем дни. Най-разпространено е отбелязването им на 27 октомври – в деня на Св. Нестор в църковния календар. На някои места е на 24 ноември – Св. Екатерина, която според народното вярване е покровителка на гризачите.

За представителите на етнографската група рупци в Странджа и Родопите, както и преселниците в Добруджа, Мишите празници са на Трифунците (1, 2 и 3 февруари), а в някои селища в същите области – на Песи понеделник (първия ден от Великите пости и Тодоровата неделя). Според местния диалект наричат празниците Мѝшкинден, Погàнци, Мишовѝна. Обредните действия, които се извършват целят да се неутрализират и прогонят вредните гризачи – жените, със затворени очи, замазват с кал пода при огнището, дупките на мишките, четирите ъгъла на стаята, за да „замажат очите на мишките“.

В Източна Тракия, за да зашият устата на вредителя, шият върху парче плат и го хвърлят в огъня. През Мишите празници не се споменават названията на животните, а ги назовават „момци“, „глухари“ и пр. Спазват се и други забрани – не се работи с вълна и остри предмети, не се отварят раклите с дрехи, качето със сланина и сандъкът с брашното.

Като част от Мишите празници или по друго време, някога се устройвали т. нар. „миши сватби“. Две жени с еднакви имена улавяли една женска и една мъжка мишка, „обличали“ ги като младоженци, връзвали ги една за друга и ги слагали в кошница, дървена гаванка и пр. Цялото село тръгвало след „младоженците“ под звуците на сватбарска музика. Отивали в гората, край река или на висока могила и пускали мишките. Вярвали, че след тях ще тръгнат и останалите им събратя и така всички ще напуснат домовете и землището на селото. След това устройвали празнична трапеза.

В дом, в който почитат Мишите празници, не се въдят мишки – казвали някога. Ако все пак се появят, това означавало, че някой от семейството краде или изнася тайно от къщи, че снахите не се подчиняват на свекървата, синовете – на бащите си, че няма сговор между челядта.

В народните приказки мишката често е храбра и хитра, но и самонадеяна. „Беден като църковна мишка“ пък е израз за много, много беден човек. „Мига като мишка в трици“ казваме за човек, когото са изненадали неприятно и той не знае как да реагира.

Според народния съновник, ако сънуваш мишка − ще имаш грижи, ще те напуснат приятели… Ако я гониш – ще те постигне добро, ако я уловиш на сън – очаква те придобивка. Поне в две от тези поверия образът на досадния гризач малко се доближава до симпатичния плъх, под чиято власт ще преминат следващите месеци според източноазиатското летоброене – до 11 февруари 2021 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30