Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православни християни изпълниха храмовете на Разпети петък

Въпреки дъжда в различни краища на България храмовете в страната се изпълниха с вярващи на Разпети петък. В София много от тях посетиха митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Поклонението продължава през целия ден. Вечерта в храма ще бъде..

публикувано на 03.05.24 в 17:22

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47