Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32