Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страх ли ни е от коронавируса, или го подценяваме

Николай Костов
Снимка: БГНЕС

Епидемията от появилият се в Китай, но разпространил се и в Европа коронавирус, притеснява гражданите и част от бизнеса в България. Макар засега да няма потвърден случай на заразен с вируса българин у нас, хората вземат превантивни мерки, за да не бъдат засегнати. Свидетелство за това са почти изчерпаните количества медицински маски в аптечната мрежа. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов коментира пред БНР, че причината за недостига се дължи на това, че основният производител на маските е Китай, който произвежда количества единствено за собствени нужди и на практика е забранен износът за други страни. В интервю за Националното радио, епидемиологът д-р Божидарка Кайракова* посъветва гражданите, на които предстои пътуване в засегнат от заразата регион, да спазват много добра лична хигиена – „входни врати за вируса са очите, носа и устата, затова е толкова важна добрата хигиена на ръцете“. Друг важен съвет е по възможност да ограничим контактите си с хора, които са видимо болни.

Анкета с граждани показва, че отношението на младите хора към заразата е различно. Някои приемат новините по темата с насмешка и ги определят като поредната масова психоза. Други обаче смятат, че:

„Малко подценяваме риска, защото здравето ни е това, за което трябва да помислим на първо място. От друга страна – спомняте си, че преди години в САЩ имаше масова психоза, свързана с антракс, която сравнително бързо отшумя. Тогава хората също се страхуваха да пътуват в Щатите. Големият въпрос остава, как изобщо плъзна това заболяване. Аз съм привърженик на конспиративните теории и нищо от това, което стана, не беше случайно. Не е нормално толкова много жертви да има от този вирус и все още никой да не може да го спре“ – казва млада жена.

Друг проблем е свързан с информираността на гражданите за първите симптоми на болестта. Тя не е достатъчна, което крие рискове от усложнения.



„Всъщност по-скоро не съм достатъчно информирана. Предполагам, че симптомите са сходни на стандартните грипни вирусни заболявания“ – споделя българка на средна възраст. – Стремя се да спазвам висока лична хигиена. Струва ми се, че това е ключът към предпазването от всякакви заразни заболявания. Притесненията ми по отношение на общественото здраве, също са свързани с нея.“

Ако човек има съмнение за коронавирус, трябва да знае, че необходимо условие за тестовете е да има проявени симптоми, иначе пробите биха били отрицателни.  Най-честите симптоми са високата температура и тези на началната пневмония, но за да се минимизира рискът от погрешна диагноза, най-добре е при най-малки съмнения за някаква зараза, да посетим личния си лекар. Често обаче пренебрегваме този съвет и вероятно на това се дължи негативната статистика, според която, над 50% от българите не са посетили нито веднъж своя общопрактикуващ лекар в рамките на една календарна година. Доказателство за това е и един от отговорите на въпроса, посещавате ли често личния си лекар:

„Правя го често, защото съм с хронично заболяване – споделя анкетирана българка. – Когато става въпрос за вируси и настинки обаче, не ходя веднага. Вземам превантивни мерки с бабини рецепти, които си прилагам през цялата зима. По този начин гледам да поддържам здравето си на добро ниво, за да бъда работоспособна“.

Лъч надежда в борбата срещу коронавируса даде изказването на китайския посланик в Москва Чжан Ханхуей, според когото в края на този или през следващия месец, ще бъде възстановен нормалният ритъм на живот както в огнището на заразата – град Ухан (административен център на провинция Хубей), така и в останалите провинции. Причината е, че в Китай вече е разработена ваксина срещу вируса, но е необходимо още време, в което тя да премине през допълнителни изпитания.

*Д-р Божидарка Кайракова – директор Дирекция „Надзор на заразните болести при РЗИ София-област"

Снимки: БГНЕС, co.china-embassy.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40