Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът “Мартенски музикални дни” чества своите създатели

С Бетовеновата девета симфония под палката на Йордан Камджалов и Русенската филхармония ще бъдат открити Мартенските музикални дни. Шейсетото издание на един от най-старите и реномирани международни фестивали у нас ще се проведе от 13 до 29 март в Русе.

Фестивалът, посветен на своите създатели Илия Темков, Саша Попов и Михаил Кътев, ще премине под мотото “Кръгове на времето”. Основен акцент в програмата ще бъде 250-ата годишнина от рождението на Лудвиг ван Бетовен, затова и ще прозвучат много произведения от немския класик. Сред чуждестранните солисти и състави, които ще гостуват на музикалния форум, са виолистът Юри Башмет с ансамбъл “Московски солисти”, струнният квартет “Модиляни”, Литовският камерен оркестър с цигуларя Сергей Крилов, Румънският национален симфоничен оркестър с пианистката Елена Башкирова. На концертния подиум ще излязат и изтъкнати български музиканти – диригентът Емил Табаков, цигуларите Светлин Русев и Минчо Минчев, пианистите Пламена Мангова, Евгени Божанов и Виктория Василенко. Интерес предизвиква и дебютът на групата TheQueen`sSix, която се състои от професионални църковни певци, редовно изявяващи се пред кралското семейство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15

"Свети Георги" или "Едерлези" – песента, без която Гергьовден не може

Много са песните в българския фолклор, които възпяват Свети Георги Победоносец. На 6 май обаче задължително се изпълнява и една изключително популярна ромска песен, наречена "Едерлези", както е ромското название на празника на светеца. Спокойно..

публикувано на 06.05.24 в 09:35