Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора в Габрово представя карикатуристки от цял свят

До 17 май тази година в Музея на хумора и сатирата в Габрово могат да се видят част от творбите, участващи в първия по рода си в света конкурс за жени карикатуристи – „Women Cartoonists International Award”. Организатор е международната организация United Sketches, защитаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание. В конкурса са участвали над 1000 творби от 260 карикатуристи от 57 държави. В Габрово - българската столица на хумора, е изложена селекция от тези творби.

„В нашата изложба са показани 100 произведения от 52 жени от цял свят, селектирани от журито на United Sketches – уточнява Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата. – Темата за жените в карикатурата е изключително важна, защото те са много малко. Под 5 процента от карикатуристите, правещи редакционни или политически карикатури, са жени. Подобен конкурс насочва вниманието към жените карикатуристи и подканя художнички и илюстраторки да създадат свои творби в областта на карикатурата, тъй като те едва ли биха разпознали този изключително мъжки свят като поле за изява.”

Голямата награда в конкурса е 3000 евро, предвиден е и приз за млада карикатуристка на стойност 1500 евро. Журито, връчващо отличията, също е в изцяло женски състав от интересни и влиятелни дами от различни сфери. Конкурсът няма конкретна тема, но въпреки това изпъкват определени мотиви, допълва Маргарита Доровска:

„Това, което виждаме в карикатурите, е изключително силен фокус върху стереотипите, на които сме подложени както ние жените, така и стереотипите в съвременното общество – спрямо мъжете, и най-вече онези бариери и граници, които ние сами си поставяме, продиктувани от масовата култура и възприятията за ролята на жените и на мъжете. За несигурността, страха, който е някак си само в нашите глави и ни пречи да бъдем по смели и по-амбициозни. Това е една от първите бариери, която трябва да бъде премината, така че жените да вярват повече в себе си и в това, което могат да постигнат.”

Всички произведения са въздействащи и провокират посвоему. Хората, посетили изложбата досега, активно споделят впечатленията си от нея, както на място, така и онлайн – през социалните мрежи. Прави впечатление и изявеното участие на художнички от Иран в изложбата.

„Това е наистина много силна селекция. Надявам се, че дамите, сега осмеляващи се да участват в подобен конкурс, все по-често ще посягат към четката и молива, за да създават карикатури, които да влизат в обръщение – по медии, в изложби, в конкурси. В това толкова мъжко професионално поле жените имат нужда от повече поводи и стимул да участват”, е посланието на директора на Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя допълва, че в XXI век карикатурата се намира в сложно състояние – какво точно има предвид:

„Редакционната карикатура се стеснява все повече. Много издания изоставят карикатурните си колонки. Възрастта на карикатуристите все повече се вдига и все по-малко млади хора се занимават с карикатура в нейния типичен смисъл. Интернет е страхотно поле за изява, но все още не разполага с добри модели за монетизиране на техния труд. Карикатурата в днешно време носи слава, но не позволява на артиста да се издържа. Не на последно място виждаме колко много атаки има срещу свободата на изразяване – на много места по света карикатуристи попадат в затвора или са държани в ареста без присъда. Това не е лесна професия – за нея се изисква много смелост, а възнаграждението не е очевидно“ – обяснява Маргарита Доровска в интервю за Радио България.

Снимките са предоставени от организаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29