Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброто показа, че е „заразно“, благодарение на COVID-19

Пореден случай! Още един! И още, и още...

Тези „утвърждавания“ на болката, наречена COVID-19, слушахме до вчера. Не че и днес не пристигат съобщенията за нови положителни проби. А защото днес вече виждаме и воля да победим „аргесора с корона“. Защото болката за пореден път направи хората по-силни. И по-добри…

Положителните примери са все повече - от ръкоплясканията за медиците, рискуващи собствения си живот в полза на болните, през паричните дарения и благотворителни кампании, до големия брой доброволци, отзовавали се на призивите за помощ, заради кризата.

Бивши и настоящи студенти по медицина и специализанти поискаха да помагат във Военномедицинската академия и в Александровска болница. Цяла една клиника там – тази по очни болести, пък поиска да се включи в борбата с COVID-19 и в превенцията на разпространението му. Българското дружество по офталмология организира кампания за набиране на средства за лекарите, които са на първа линия. Над 700 негови членове - специалисти и специализанти, както и съпричастни на каузата организации, каквито са Българският лекарски съюз и „Шалом", оказват съдействие.

Дарения в размер на над 600 000 лева са получени само за ден в Александровска болница. С тях ще се купят поне 15 дихателни апарата от последно поколение. Част от апаратите се очаква да бъдат доставени в рамките на 3 седмици, а след отшумяване на пандемията ще останат собственост на болницата и ще се използват за лечение на пациенти с респираторни и други заболявания. Дарители са големи търговски компании.

Доброто доказа, че е „заразно“. Както и, че когато сме заедно, можем да се справим. И това не са „кухи“ фрази, а облечени в реални действия факти.

Епидемията активира множество дарителски и доброволчески инициативи, които освен на лекари и болници, имат за цел да помагат и на най-уязвимите към COVID-19 сред нас - възрастните хора. Вече не са „щастливи изключения“ случаите на младежи, които обгрижват баби и дядовци, като им пазаруват или им помагат в домакинството. За да не ги излагат на риска от заразата.

Други решиха да направят деня на работещите от домовете си българи и на техните деца по-смислен и забавен, осигурявайки свободно гледане на иначе платени телевизионни канали или, предлагайки им образователно съдържание, за да обогатят общата си култура и да се подготвят по-добре за училище.

Всичко това дава надежда, дава самочувствие, повдига духа! „Да се множат добрините!“ – обича да пожелава нашият народ в такива случаи! 

"Вярата е тази, която ще ни спаси" - казва в интервю за Радио България Отец Василий от столичния храм „Свето Преображение Господне“. Чуйте го ТУК .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40