Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръводарителите в България намаляха драстично

Снимка: БГНЕС

Всички центрове по трансфузионна хематология в България алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Само в София за периода от 01 до 15 март  броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

Извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавирусичрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Важно е да се знае ,че трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Получаваме първите F-16 в началото на следващата година

Първите изтребители F-16 ще пристигнат в началото на 2025 г., съобщи пред БНТ служебният военен министър Атанас Запрянов. Наесен български пилоти ще се обучават в Съединените щати как да управляват летателните машини. Също догодина ще получим и новите..

публикувано на 06.05.24 в 13:48