Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античната крепост Туида в Сливен „живее“ според ритъма и потребностите на съвременния човек

Снимка: wikipedia.org

„На път към морето прекарахме един чудесен ден в Сливен - градът на стоте войводи. Едно от най-интересните места, които посетихме беше късноантичната и средновековна крепост Туида“ – така би започнал разказа си турист, посетил Сливен и попаднал на тази историческа забележителност, която впечатлява с добре запазения си зид, в близост до централната градска част.

Крепостта е разположена на хълма Хисарлъка, в североизточната част на Сливен. Това е удобство за гостите и жителите на града, тъй като до нея се стига по пешеходен маршрут и може да бъде често посещавана.

Детайлното проучване на Туида, археолозите започват през 1982 г. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Намерени са и много артефакти. Благодарение на открит епиграфски паметник с надпис е установено и автентичното й име - Туида.

Предполага се, че още в трети век, в местността Хисарлъка е имало тракийско селище. Самата крепост е построена в средата на IV-ти век на площ от 42 декара. „Туида е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, на Византия и по време на средновековна България. Днес тя е исторически обект, стопанисван от община Сливен“-казва екскурзоводът Деница Жечева.

„Крепостта се намира на едно възвишение, като цяло тя е административна част, там е бил съсредоточен елитът на обществото - управниците и защитниците на града. Знаем също, че е имало и казарма, а населението е живеело извън крепостния зид, в подножието на крепостта. При опасност, то се е прибирало зад крепостните стени. Имало е възможност да издържат на обсади дълго време, а при нападения са бягали в планината, чрез таен тунел, който излиза на близката р. Новоселска. Любопитен факт е, че археолозите са открили восъчна свещ, с която са си осветявали пътя. Тунелът, който бил измазан, има пропадане на 20 м. във вътрешността.  Предстои да бъде реставриран и всички се надяваме някой ден да бъде отново годен за преминаване“.

Хората от Сливен посещават често крепостта. Най-интересна за тях е видео анимацията, която разказва за миналото на хората по тези земи. „Ежедневно всеки, който посети обекта, може да стреля с лък, да се облече в средновековен костюм и да си направи снимки за спомен, както и да научи интересни факти от историята, бита и кухнята на хората от античността“ – разказва Деница Жечева.

Посетителят може да съпреживее историята, да изпробва уменията си в занаятчийско ателие, да изработи сувенир и да си тръгне в добро настроение от Туида. Съсредоточили сме се в представяне на древните занаяти плъстене и тъкане на кори. Плъстенето с вълна било често срещана дейност тук, а самите плъсти са се използвали за изолация на домовете по онова време. Общината изцяло подкрепя всяка наша културна или образователна инициатива на територията на крепостта. Тук се организират открити уроци и занимания за деца. Има амфитеатър и сцена на открито. Провеждат се много концерти, а през 2019г. ни гостува и трупата на Старозагорската опера. Заради облагородената среда, зад крепостните стени на Туида се провеждат различни спортни мероприятия и състезания, както и фестивали на изкуствата“.

Снимки: wikipedia.org, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10