Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради COVID-19 кабинетът предлага

Удължаване на извънредното положение до 13 май

| обновено на 01.04.20 в 16:30
Снимка: БТА

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване на обявеното извънредно положение в страната, заради разпространението на COVID-19. Предложението е срокът да бъде удължен до 13 май 2020 г., съобщи Правителствената информационна служба. Подробности ще откриете ТУК

Междувременно след проведен председателски съвет в Народното събрание, стана ясно, че се отменя заседанието на 2 април, на което депутатите трябваше да обсъдят актуализацията на бюджета, заради кризата с коронавируса. Лидерите на парламентарните групи са обсъдили и идеята за дистанционно заседание, но окончателно решение ще бъде прието, след като станат известни резултатите от пробите за COVID-19 на всички народни представители. Тестването се наложи, след като беше съобщено, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е заразен.

Общият брой на заразените в България към 08:00 часа на 1 април е 412. Началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че към областите с установена болест се е добавила и Русе, където е регистриран заразен мъж, прибрал се от работа в Австрия. От регистрираните през последното денонощие 33 заразени, в болница са приети 23. Излекуваните са общо 20 души с две поредни отрицателни проби. Общият брой на хоспитализираните е 146. Състоянието на 14 от тях е тежко и са в интензивно отделение. 

Тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил е починал 57-годишен мъж, при който по-рано е доказан COVID-19, съобщи Министерството на здравеопазването. Това е девети смъртен случай от коронавируса у нас. 

На редовното си заседание, проведено чрез видеоконферентна връзки, Министерският съвет определи и граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки - т.нар. "зелени коридори".  На границата с Гърция за основни гранични пунктове са посочени „Кулата“ и „Капитан Петко войвода“, а като резервен – „Илинден“. Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра. 

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход. Между България и Сърбия е определен ГКПП „Калотина“, към Турция - ГКПП „Капитан Андреево“, а към Северна Македония - ГКПП „Гюешево“.

Преминаването през тези гранични пунктове на "зелени коридори", включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници, гласи правителственото решение.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал животът в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00