Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският експертен съвет потвърди:

Социалната изолация е наложителна в борбата с COVID-19

Снимка: Ани Петрова

Доклад, изготвен от Медицинския експертен съвет, подпомагащ правителството в борбата с коронавируса в България, потвърждава, че приложените досега мерки за физическа и социална изолация са наложителни. В хода на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие – олекотени, е общото заключение на експертите.

Според председателя на Съвета проф. д-р Коста Костов, диагнозата на инфекцията трябва да се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване и на други лабораторни методи.

На съвместен брифинг с представители на Медицинския експертен съвет и на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19, премиерът Бойко Борисов заяви, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици. Той посочи, че България е поръчала чрез Европейската комисия един милион теста.  

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предлага България да внесе от Китай два медикамента (хидроксихлорофин сулфат и азитромизин-таблетки), за които е доказано, че когато се комбинират, дават добър ефект. „Министерският съвет ще има извънредно заседание днес, за да приеме предложението“, заяви премиерът Борисов.

На брифинга стана ясно и, че днес ще бъдат преведени по 1000 лева чисто допълнително възнаграждение към заплатите на всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия в борбата с коронавируса и които имат пряко участие по наблюдението и лечението на заболелите. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че това засяга 1700 души в 34 лечебни заведения. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01