Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният бюджет актуализиран, Законът за извънредното положение променен

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промени в законите за държавния бюджет и за извънредното положение. Осигурени са средства за борбата срещу COVID-19, коригирани са мерки на изпълнителната власт в условията на криза.

Актуализацията на бюджета за настоящата година позволява държавата да поеме нов дълг до 10 млрд. лева за цялата 2020 г. По настояване на финансовия министър Владислав Горанов, идеята за финансиране от МВФ отпадна с оглед постигане на по-благоприятни условия чрез заеми от други международни финансови институции и емитиране на ценни книжа. Актуализацията на държавния бюджет бе предизвикана от очакванията за намаляване на вътрешното потребление в страната, свиване на износа и вноса, и по-ниска заетост. Сценарият, който управляващите допускат, е икономиката се свие с 3% на годишна база, бюджетният дефицит да възлезе на 3,5 млрд. лева, а безработицата да надхвърли 6%.

С промените в закона за извънредното положение бяха намалени, при това драстично, санкциите за неспазване на противоепидемичните мерки, с изключение на приложимите за нарушаване на карантинен режим. За разходка в парка например нарушителят ще плаща глоба от 300 лева, вместо досегашните 5000 лева. При повторно нарушение обаче размерът става 1000 лева. Зачетено бе искането на бизнеса за промяна в механизма за държавно подпомагане на засегнатите от кризата предприятия, наричан 60/40. Освен 60 процента за заплати на работниците, държавата ще плаща и 60% от осигуровките, които дължат работодателите. Акционерният капитал на Българската банка за развитие се повишава със 700 млн. лева за гарантиране на кредитите, които тя ще дава. Така държавната помощ за бизнеса през банката възлиза на 1,4 млрд. лв. На малките предприятия се дава възможност за безлихвен кредит до 100 000 лв. Всички хора, които получават обезщетение за безработица, могат да работят по трудови договори със селскостопанските производители при облекчен режим и без да губят обезщетенията си от фонд „Безработица“. До отмяна на извънредното положение партиите остават без държавна субсидия.

Днес Държавен вестник обнародва решението на Народното събрание по предложение на Министерския съвет, с което удължава срока на извънредното положение на цялата територия на България до 13 май 2020 г.

Редактор: Стоимен Павлов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34