Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 31

Снимка: БГНЕС

577 са потвърдените случаи на Covid-19 в България
По последни данни на Националния оперативен щаб, 577 са потвърдените случаи на Covid-19 в България. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. 213 лица са настанени в болница, 21 от тях са в интензивно отделение. Общият брой на потвърдените случаи на Covid-19 при лица-медицински служители е 31 души. Починали с установена зараза с коронавирус са 23-ма. Излекуваните са 42-ма.

Държавата се опитва да достигне до всички засегнати от кризата
В момента 60 хил. уязвими граждани получават храна, а други 40 хиляди ще бъдат снабдени с хранителни продукти, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на прогнозата за „гладни бунтове” на президента Румен Радев. Обмислят се и други мерки, включително за безвъзмездна помощ за най-малките предприятия. Запис от брифинга на Томислав Дончев, гл. комисар Николай Николов и ген. Венцислав Мутафчийски, чуйте ТУК.

Румен Радев иска план за излизане от извънредните мерки
Трябва да се вземат мерки за психическото здраве, да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата масово, каза президентът след днешното си посещение в болница „Н.И. Пирогов“. Румен Радев настоя за ясно управление на кризата. „Вирус ще има и след 13 май – пак ли ще стоим в това положение? Сега трябва да мислим как безопасно и бързо да излезем от сегашното състояние”, заяви той. „Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга”, написа на свой ред във Facebook премиерът Бойко Борисов. По думите му, той предпочита да изтърпи всички критики заради ограничителните мерки, както и „да преживеем редица несгоди, но да останем живи”.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Обществото е мобилизирано да се справи с епидемията
Държавата полага огромни усилия за запазване на жизнеспособността на болниците в условията на епидемията, за да бъдат те в състояние да поемат удар от евентуалното й по-мащабно разрастване. Към днешна дата България се справя с овладяването на разпространението на вируса, а броят на тестваните за Covid-19 у нас е на средното ниво за другите държави, заяви на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той посочи, че Щабът е препоръчал във всички болници в България, с изключение на онкоболниците, да бъдат обособени отделения за коронавирус инфектирани. Мутафчийски отчете мобилизацията на дарителската дейност от страна на цялото общество и мотивацията му да се справи със ситуацията. „Имаме добри резултати, защото, най-малкото, труповете не могат да се скрият. Нямаме нарастване на смъртността”, обобщи той.

За направеното досега по подготовката на болници и осигуряване на нормалната им дейност, четете ТУК.

Covid-19 не засяга плода и новороденото, не преминава през кърмата
Размяната на кърма в сегашните условия не е препоръчителна. Макар и коронавирусът да не преминава през нея, има други вируси, които притежават тази способност - обясни в интервю за БНР д-р Анета Попиванова, педиатър-неонатолог в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и председател на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“. „Към момента знаем, че този вирус не засяга новородените, не засяга плода, не преминава през плацентата и не преминава през кърмата. Тоест, грижите за новородените деца остават същите, но трябва да имаме много сериозна грижа по отношение на майките. Има много сериозни препоръки тогава, когато жените са носители на вируса, но без да имат клинични прояви, когато са заболели по-леко, и когато е по-тежко.“

Започваме производство на лекарства за коронавирус
България ще произвежда хлорохин и хидроксихлорохин, които дават добри резултати при лечението на Covid-19. До 20 април ще излязат първите 5 хил. опаковки. Страната ни очаква доставка на същите лекарства от Китай, Тайван и Индия, но няма гаранция за спазване на договорите. Лекарствата не са разрешени за продажба в аптеките и ще се доставят само в болниците.

От днес вече работи здравното приложение за борбата срещу Covid-19 ViruSafe
Системата, въведена от здравното министерство, осигурява централизирано управление и съхранение на информацията за всички диагностицирани и карантинирани пациенти. Тя предоставя също така „функционално обезпечение” на всички компетентни институции, участващи в борбата с заразата. Приложението е плод на доброволния труд на български IT специалисти и дава възможност на всички пребиваващи на територията на Република България да се включат, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми. Повече за мобилната апликация, четете ТУК.

Търговските вериги ще трябва да продават минимум 50% българска продукция, предвижда проект на МС
Търговските вериги ще бъдат задължени да продават български хранителни стоки, които да заемат поне половината от търговската им площ. Това се отнася за основни групи храни − млечни и месни продукти, свежи плодове и зеленчуци и консерви. Те ще трябва да се купуват директно от производителите. Продуктите няма да могат да се предлагат на промоционални цени, освен с изричното съгласие на производителите. Това предвижда проект, който предстои да бъде въведен с Постановление на Министерски съвет и да остане в сила до края на тази година. Идеята е в условията на криза да бъдат подкрепени българските производители.

Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги в България, излезе с остра позиция срещу подготвяното постановление. Според тях идеята погазва основните принципи на пазарната икономика.

Таксиметрови шофьори и хора от ресторантьорския бранш протестираха в София
Шофьорите окупираха пространството пред парламента и настояха за държавна помощ от 1000 лв. и замразяване на лизинга. Те се опасяват от масови фалити заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти. По данни от бранша в момента на работа излизат около 1/3 от всичките 6 хил. коли. На протест пред Министерския съвет излязоха и двайсетина готвачи, ресторантьори, бармани и сервитьори. Повечето от тях са пуснати в неплатен отпуск или са съкратени. „В момента сме вкъщи без никакви доходи, банките не ни отпускат кредите, а социалните ни казват да се обадим другия месец”, коментира един от протестиращите.

От 1 до 6 години лишаване от свобода е наказанието за телефонни измами по сценарий свързан с Covid-19
73-годишна жена от село Обретеник, Русенска област, е първата жертва на телефонни измамници по сценарий за коронавирус. На домашния ѝ телефон позвънил мъж, който се представил за лекар. Съобщил, че брат ѝ се е заразил с коронавируса и се нуждае от втора животоспасяваща инжекция на стойност 1500 лева. Въпреки мащабната информационна кампания за предупреждение на възрастните хора, притеснена и загрижена за живота на своя близък, жената поставила всичките си пари в найлонова торбичка и ги предала на шофьора на автомобил, който спрял пред дома ѝ. След като в следващите два дни никой не я потърсил, за да я уведоми за здравето на брат ѝ, жената разбрала, че е измамена. Още за сценария на измамата, четете ТУК.

Отзован е българският консул в Нидерландия заради такса „коронавирус”
Свилен Илиев събирал незаконно таксата от посетителите в консулската служба – 5 евро за български граждани и 10 евро за чужденци. Външният министър Екатерина Захариева коментира, че подобно поведение е несъвместимо с българската дипломатическа служба. Още за действията на МВнР по случая, четете ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00