Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Креативността на варненски офталмолози с реален успех в защита срещу вируса

Снимка: Радио Варна

Кризата роди едно изобретение, което ще е полезно и в бъдеще, а това се е случвало неведнъж, когато психиката е под силен натиск. Уникален предпазен шлем за офталмолози е изобретен във варненската Университетска болница за очни болести. Студентката по оптометрия Хатидже Давидова е реализирала с фирмата на съпруга си подходящ за всички видове биомикроскопи плексигласов шлем. „Изобретението улеснява работата, защото не пречи на биомикроскопа, а в същото време осигурява пълна защита“ – обяснява проф. д-р Христина Групчева, изпълнителен директор на здравното заведение, пред БНР- Варна.

„Този щит осигурява пълна защита на двете страни – на лекаря и на пациента, не става въпрос само за Covid-19. Другият  важен момент е, че маските ако са поставени над носа води до изпотяване, а този шлем абсолютно не се изпотява, тъй като е на известно отстояние и става за всички видове биомикроскопи. Може да се почиства след всеки пациент, а това е изключително важно, защото ние стоим на 40 см. от пациента, навлизаме в интимното пространство на човека и няма как на безопасно разстояние да правим преглед. Вече имаме над 45 поръчки.“

Лечебното заведение е готово да помогне на колегите си от цялата страна. Допреди четири седмици офталмолозите във варненската Университетска болница са работили с малки предпазни щитове, които се поставят пред устата на лекаря.

Христина Групчева„Това парче не осигурява никаква защита, докато този щит сега осигурява пълна защита и той може да се използва в условията на всякаква епидемия, примерно когато зачестят респираторните заболявания, дори може да се използва непрекъснато“ – казва проф. д-р Христина Групчева. Лечебното заведение, което тя ръководи продължава да приема спешни и неотложни пациенти.

„Осигурили сме абсолютно всички условия нашите пациенти да са напълно защитени. Мерим на всеки температурата, въвели сме режим, при който да бъдат с един придружител. Имаме единствено изискване пациентът да е с маска и с ръкавици. Ако пациентът има нужда от операция, имаме специален режим с който този пациент се въвежда в операционната зала, извършва се съответната операция и след това се изписва по възможно най-бързия начин“.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

Още от категорията

Термометър за бял дроб регистрира коронавирус по-бързо от PCR тест

Апарат, голям колкото телефонна слушалка, може да установи наличието на Covid-19, още преди вирусът да бъде регистриран с помощта на PCR тест. Той е създаден от италиански, испански и български учени и вече се използва при диагностицирането и..

публикувано на 28.05.20 в 10:40

Безопасният интернет – кауза за 16-годишната Милена Радойцева

Милена е на 16 г., ученичка е във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ - София. Любимите ѝ предмети са математика и история, иска да стане журналист някой ден. Част е от различни проекти, които стимулират младежкото и детското..

обновено на 27.05.20 в 02:32

Банско подготвя детско лято

След като най-популярният български планински курорт се оказа първото огнище на разпространение на Covid-19 у нас и се наложи ски зоната да бъде затворена принудително, а градът да бъде поставен под пълна карантина, лятото се очертава по-малко..

публикувано на 26.05.20 в 23:05