Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Цветница - за първи път с маски и без върбови клонки

Снимка: БГНЕС

С прошения за избавление от болести, страдания и скръб - на всички вярващи и на целия български народ, започна Светата литургия за празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", оглавена от патриарх Неофит. На много места в страната църковните служби се предават онлайн в соцалните мрежи и в уеб страниците на митрополиите и общините. 

Поради опасността от разпространение на Covid-19, за първи път в историята на Българската православна църква литургиите се отслужват без раздаване на традиционните върбови клонки. Към мярката бяха добавени и призивите миряните да се въздържат от ходене на църква. Предпочелите да участват в службите са задължени да носят лични предпазни средства и да спазват дистанция. 

"Добре е, въпреки поривите ни да излезем навън, да си останем вкъщи, за да опазим себе си и близките си" - призоваха и събеденици на Радио България.

По данни Националния оперативен щаб към 8:00 часа на 12 април, потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 669, с 21 повече в сравнение с изминалото денонощие. 10 от новозаразените са настанени в болница. Жертвите на Covid-19 в България са 28. Излекувани са 68 пациенти.

Ръководители на големи болници в страната подкрепиха категорично призива на щаба за спазване на противоепидемичните мерки, за да бъде ограничено разпространението на вируса. Запис на брифинга ще намерите ТУК.

Междувременно, по заповед на министъра на здравеопазването, дейността на кооперативните и фермерски пазари, както и на цветните борси в България, е преустановена на 12 април и от 16 април нататък до второ нареждане. От 13 до 15 април на търговците се дава възможност да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Също с министерска заповед, от 12 до 26 април, всички граждани са задължени да носят защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.), когато се намират в закрити или на открити обществени места – превозни средства на градския транспорт, търговски обекти, паркове, градини, църкви, манастири, зали, улици, автобусни спирки и др.). Със заповедта на министъра на здравеопазването можете да се запознаете ТУК

На Цветница в Банско започва обещаното в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина. Ще бъдат изследвани  два пъти повече жители в курорта, а още 2000 бързи теста са осигурени от дарител.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35