Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини от фонда на МВнР показва виртуална изложба с призив #Останете си вкъщи с изкуство

Георги Божилов - Слона, „Девойка“, 1975 г., Българско посолство - Париж

Да обезсилим вируса с изкуство по време на социалната изолация, с такава задача в момента работят стотици български творци у нас и по света. Пандемията от Covid-19 предизвика творчески отговор и от една от най-авторитетните държавни институции – Министерството на външните работи. От 22 март Държавният културен институт към МВнР стартира своята онлайн инициатива #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ С ИЗКУСТВО.

Това е начин да бъдат представени пред широката аудитория в социалните мрежи някои от най-ценните произведения, интерпретиращи с художествени похвати темата за дома. Много от тях са дело на именити български майстори от средата на миналия век. Инициативата има опознавателен характер, тъй като дигиталният образ на картините е придружен от кратко описание за тяхната съдба, за чувствата и впечатленията, вълнували автора им по време на работата. Все пак става въпрос и за творби, които са пътували между българските мисии зад граница, други пък са били създавани по време на пътувания на нашите художници от миналия век в Париж, Будапеща, Рим, Лондон, Виена, Братислава.

Любопитен факт е, че Художественият фонд към МВнР в момента притежава над 3 хиляди ценни картини, графики, скулптури и пластики. 2140 произведения на изкуството се съхраняват в 80 български посолства в чужбина и представителни части на МВнР в България..

Георги Петров, „Семейство пред телевизора“, ок. 1966, МВнР- София

„Във времето, в което сме изправени пред предизвикателството да отложим значими събития от нашия календар, свързани с изложби, лекции, представяния на книги, ние мобилизирахме усилията си като културна институция, за да не замира работата при нас” – обясни директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева - Димитрова.

„Затова започнахме инициативата „Виртуални срещи с изкуството”. Опитваме се да покажем чрез каналите за комуникация богатството на нашия художествен фонд. Стартирахме се с блестящата живописна картина Копривщицана Дечко Узунов, последно представихме и живописната работа на Георги Петров по темата, озаглавена „Семейство пред телевизора”. В Художествения фонд на Министерството на външните работи присъстват български класици от ранга на Георги Божилов - Слона, Петко Абаджиев, Никола Танев, Георги Петров, Бенчо Обрешков и др. Представяме и някои съвременни творци, които са допринесли за колекцията на МВнР. Такава е картината на Ивайло Христов, която се намира в българското посолство в Будапеща, с интересното заглавие „В стаята на баба”.

Ивайло Христов, „В стаята на баба“, след 2000, Българско посолство - Будапеща

През годините Националният художествен фонд към МВнР се е формирал най-вече чрез активното участие на държавата, като Министерството е подкрепяло и насърчавало българските творци да показват своите произведения по света. „Смятаме, че е важно да поддържаме и популяризираме този фонд, защото тези творби носят историята на дипломатическите ни мисии от различни места по света” – казва Снежана Йовева -Димитрова.

Константин Щъркелов, „Лалета“, 1938, Българско посолство -Белград

„Ролята на фонда в днешно време е много важна, защото всяка дипломатическа мисия и администрация, носи духа и посланието на тези произведения, те през годините са давали облика на институцията. В настоящата онлайн инициатива на фонда участват и гостуващи произведения, някои притежание на Националната художествена галерия, от СГХГ,  има и археологически артефакти, изложени в „Скулптурния парк” на МВнР. Откакто стартирахме инициативата „Останете си вкъщи с изкуство”, много галерии, общински и частни, а и много съвременни артисти, живеещи в чужбина и у нас, се присъединяват към идеята. До момента свои творби са изпратили художници от висок ранг, работещи в чужбина. Сред тях са Янко Тихов и Паола Минкова от Лондон, Леда Ванева от Хелзинки, от Берлин Боряна Перчинска, от Братислава Радостина Доганова, от Италия Николай Делиянев и Елизабета Цветкова, както и Хубен Черкелов от Ню Йорк”.

Снимки: @culturalinstitute.mfa



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10