Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в храма или онлайн – правила и възможности

| обновено на 18.04.20 в 20:35
Снимка: БТА

Вярващите християни преодоляват изпитанията с молитва. Да се молим вкъщи, с искрена вяра и упование в Бога, ни призова Светият синод на Българската православна църква. Въпреки това, православните храмове остават отворени както през Страстната седмица, така и навръх Великден, като богослуженията в тях се извършват по всички предписания на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За да не се чувстваме ощетени от невъзможността да съпреживеем атмосферата на подготовка и провъзгласяване на Възкресението, богослуженията ще достигнат до домовете и сърцата ни онлайн.

Началото беше поставено на Лазаровден и Цветница, когато на официалната страница във фейсбук на Светия Синод на БПЦ беше организирано съвместно гледане на службите в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че всички богослужения в храмовете за Великден ще бъдат предавани онлайн на страницата във фейсбук на митрополията, а заради епидемията вярващите няма да минават под плащаницата на Разпети петък. „Искрено ще помоля нашия богомолен народ само да се поклони, а да не целува плащаницата и да не минава под нея. Това няма да промени нищо от съдържанието на богослужението“ – каза митрополит Йоан пред БНР и разясни, че на Възкресение Христово основната част от богослужението ще бъде пред катедралния храм „Успение Богородично“ в морската ни столица. Дори и нещо да се случи и да не успеем да си вземем от благодатния огън, митрополит Йоан съветва да няма безпокойство.


„Цялата Светла седмица, 40 дни след Пасха, ние се поздравяваме с „Христос Воскресе!“, и винаги, в едно спокойно време, човек може да влезе в храма, да си вземе огън и да се помоли.“

Възможност богослуженията да бъдат гледани от вкъщи, осигурява и Троянският манастир „Успение Богородично“, отново чрез фейсбук.

Основан в началото на 17 век от няколко атонски монаси отшелници, които донесли в Троянския Балкан чудотворната икона на Богородица Троеручица, третият по големина манастир в България е притегателно място за вярващите, не само на празници.

Катедралният храм „Св. Свети Кирил и Методий“ в Бургас също ще излъчва директно онлайн църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък, както и цялата служба възвестяваща Възкресение Христово. 

До хората, които нямат интернет достъп, Великденските богослужения ще достигнат и чрез ефира на националната програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

По традиция Българската национална телевизия също прави своите зрители съпричастни на празничната атмосфера, излъчвайки на живо, както и онлайн на сайта си пасхалното богослужение в катедралния храм „Свети Александър Невски“. Прякото предаване започва в събота (18 април) от 23:30 часа. На следващия ден – 19 април от 10:55 до 12:00 часа, зрителите на националната медия ще имат възможност да проследят и светата литургия, посветена на Второ Възкресение (нарича се така, тъй като за втори път след полунощ, звучи евангелският текст, възвестяващ Възкресението).

Църковни служби се провеждат през цялата седмица и във всички останали православни храмове в страната.

Припомняме, че във всички православни църкви се спазват следните мерки, свързани с превенция разпространението на Covid-19:

-  Извършва се дезинфекция – дезинфекцират се иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Килими, пътеки и други подобни се отстраняват от интериора на храма. Местата за сядане в храмовете се дезинфекцират през няколко часа.

-  Влиза се по специален ред като свещенослужителите се грижат за организацията и реда вътре в храмовете.

-  Миряните задължително използват предпазни маски, както и спазват регламентираното разстояние.

-  Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, се въздържат от богослужения.

-  В храмовете могат да влизат по-малко хора от обичайното и не се изключва да има опашки. Затова пред тях ще има представители на полицията.

Свещениците ще служат без маски, защото ще са в олтара и на безопасно разстояние от хората. Няма да се допускат продавачи на цветя и свещи в близост до църквите. В храмовете полицаите ще влизат само при възникнала необходимост. Полицията ще охранява всички 4000 църкви и манастири в страната.

Всички институции, ангажирани в борбата с вируса, призовават гражданите да посрещнат Великден у дома и да намалят до минимум своите контакти.

Снимки: БТА, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00