Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Айлин Секизкьок в специално интервю за Радио България

България и Турция − извънредно сътрудничество в извънредна ситуация

| обновено на 26.04.20 в 18:57
Посланик Айлин Секизкьок
Снимка: БГНЕС

Голям интерес предизвика у нас назначението на посланик Айлин Секизкьок в началото на настоящата година. За първи път в историята на дипломатическите отношения между двете съседни държави Анкара изпрати дама на поста посланик в София. Любопитство породи и фактът, че непосредствено преди да встъпи в тази длъжност, тя е била заместник-ръководител на Главна дирекция „Сигурност и разузнаване“ към турското външно министерство (2015-2019 г.).

В интервю за редакцията на турски език на Радио България Н. Пр. Айлин Секизкьок коментира, че възприема избора да бъде посланик на своята страна в България като огромна чест и отговорност. 


Мисията в София и българската държава заемат важно място в международните отношения на Турция

„Това е така както поради факта, че сме съседни страни и помежду ни съществуват здрави исторически връзки, така и заради наличието на наши сънародници тук. България е наш добър приятел, стабилен партньор и съсед − обяснява Айлин Секизкьок. − Ето защо, от самото начало на установяването на дипломатически взаимоотношения помежду ни много влиятелни и уважавани личности са били изпращани за посланици във вашата страна и това ми дава повод за гордост". 

Като първата жена на този пост нося голяма отговорност пред всички дами в професията - категорична е посланик Секизкьок

"Колкото до работата ми в дирекцията по сигурност и разузнаване в министерството, трябва да се има предвид, че в Турция сигурността и най-вече борбата с тероризма са сфери с важно външно измерение. Международното сътрудничество е неотменима част от борбата с терористичните организации и затова Министерството на външните работи има важна роля в системата за управление, свързана със сигурността. Но аз съм не съм прецедент − в Турция жени-дипломати традиционно работят в областта на сигурността, дори са на преден план“.


Началото на мандата на Айлин Секизкьок съвпада с период на интензивно двустранно сътрудничество

Само ден след като тя връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, турският министър на външните работи Мевлют Чаушоглу дойде на официално посещение в София.


Последва кризата, предизвикана от решението на Турция да не задържа повече бежанци на своя територия и от струпването на мигранти на границата с Гърция. В търсене на пътища за намаляване на напрежението, премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в турската столица.


Разпространението на новия коронавирус пък наложи намирането в спешен порядък на поредица от решения, засягащи двете държави.

Какво показва тази динамика на двустранните отношения в последните месеци?

„Международната конюнктура се променя много бързо − казва посланик Секизкьок. − Навлизаме в нов период, изпълнен с неясноти, рискове и проблеми. И точно сега са ни нужни съседи, с които можем да развиваме стратегическо сътрудничество, да разчитаме един на друг и да се подкрепяме. В лицето на България ние намерихме партньор и двустранното ни сътрудничество навлезе в нов етап. В последните седмици посолството на Турция работи в непрекъснат контакт с българските институции. Всяка от двете страни прави всичко възможно да откликне на отправените от другата молби“.

Важно измерение има подкрепата на България за отношенията между Европейския съюз и Турция

„Турция никога не е губила стратегическата перспектива за пълноправно членство в ЕС. А България е от страните-членки, които ни подкрепят най-много. Благодарни сме на българското правителство за това. Турция приложи същия подход по отношение на членството на страната ви в НАТО“, изтъква Айлин Секизкьок.

Какво стана след като десетки хиляди мигранти се струпаха и преминаха границата на Турция с Гърция и какво постигна Анкара след посещението на президента Ердоган в Брюксел в началото на март?

„Тези събития предизвикаха раздвижване в ЕС. Мигрантите се бяха отправили към европейските страни и за да ги спре, съюзът потърси подновяване на диалога с Турция. Темата беше обсъдена на най-високо ниво. Възобновиха се усилията за намиране на решение, работата на техническо ниво продължава“, казва турският посланик и допълва: „Основното ни послание към ЕС е, че въпросът не бива да се схваща като състоящ се само от кризата със сирийските бежанци, а като възможност за ново начало в отношенията ни“.

Как кризата с Covid-19 се отрази на двустранното сътрудничество?

„Светът няма да е същият след коронавируса. Преживяваме труден момент със сериозна промяна на парадигмата в национален и международен план – отбелязва посланик Секизкьок. – Тази промяна поставя въпроса дали занапред в международните си отношения отделните страни ще следват по-национален и затворен подход или ще наблегнат на солидарността в борбата със заплахата, т.е. дали ще осъзнаят, че справянето поединично е невъзможно и ще се ориентират към по-тясно сътрудничество. България и Турция предпочетоха втория път. Показахме извънредно сътрудничество в извънредна ситуация". 

Айлин Секизкьок посочва и конкретни примери - осигуряването на кородор за преминаването на тировете и запазване на веригата от доставки, стояща в основата на икономиката. И още: 

"България изигра много важна роля за това - казва турският посланинк. - България направи и изключение като позволи и улесни транзитното преминаване за стотици хиляди турски граждани, които бяха принудени да се върнат от Европа, заради кризата с коронавируса. Това беше важен жест. Много сме благодарни. От своя страна, Турция позволи влизането и излизането в страната на българските шофьори на тирове, без подлагане на 14-дневна карантина. Още в началото на кризата изпратихме и медицински материали на България“.

Нарасналото доверие ще дава плодове и след края на кризата, вярва посланикът на Турция. По думите й, разработването на нови транспортни модели и осъзнаването на значението на железопътния транспорт, е една от възможностите, които извънредното положение ни предостави. 

По повод почитания на 23 април в съседна Турция Празник на националния суверенитет и децата в Турция, Н. Пр. Айлин Секизкьок сподели, че всеки миг усеща в сградата на резиденцията духа на бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, който е работил тук като военен аташе през 1913-1914 г.

„Ататюрк е бил гений във военното дело, голям държавник и дипломат. Имал е много приятели в България, бил е обичан тук. Винаги е отдавал голямо значение на страната ви. Преживял е най-голямата си любов в София. Бих искала да вървя по неговия път. Да установя много близки връзки на всяко ниво и във всяка област. Щастлива съм, че срещам топло гостоприемство тук. Влюбена съм в София“, заключава посланик Айлин Секизкьок.

Снимки: БГНЕС, БТА, Twitter /Айлин Секизкьок

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Служебният кабинет ще направи всичко възможно да има честни избори

Служебното правителство ще направи всичко възможно, за да няма практики, които да попречат на честността на изборите, увери премиерът Димитър Главчев. Пред журналисти министър-председателят заяви, че кабинетът работи за осигуряване на честен и..

публикувано на 06.05.24 в 12:14