Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 50

| обновено на 26.04.20 в 18:54

Развитието на епидемията в България е контролирано
„Продължава нарастването на случаите, но с умерен темп. Развитието на епидемията е контролирано. Достигнахме около 1000 теста на ден. Вероятно ще се увеличава тази бройка, защото се включват още лаборатории“, каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. „Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш“ – смята той.

10 нови случая на коронавирус
1300 са потвърдените случаи на Covid-19 в България, обяви Националният оперативен щаб. В неделя, 26.04.2020 г., са доказани 10 нови случая. 301 от пациентите са хоспитализирани. 41 от тях са в интензивни условия. 138 са инфектираните с коронавирус медици. Починалите лица с установен Covid-19, са 56. Излекуваните са 205.

Нов пик на епидемията чертаят математически модели
Според тях, България е преживяла първия пик на Covid-19 в началото на април. След това е имало снижаване и в момента страната се „катери“ към следващ пик, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Възникват огнища със сравнително голям брой заразени, но благодарение на регионалните здравни инспекции, те се ограничават и тушират – казва той.

Отмениха забраната за разходки в парковете
Здравният министър разреши посещенията на градски паркове и градини за деца до 12 години, придружавани от родител или член на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовете от 9,30 до 18,30. Собствениците на кучета, ще могат да ги разхождат до 9,30 и след 18,30 ч. В София, в същите часове кметът разреши индивидуалното спортуване в столичните паркове. Задължителни са предпазните маски и спазването на дистанция от 2,5 м. Още информация - ТУК.  

От полунощ отпада забраната за влизане в България през ГКПП с Турция
Забраната беше въведена на 24 април - първия ден от свещения за мюсюлманите месец рамазан. Мярката целеше предотвратяване на движение на автобуси и лични автомобили от Турция към България в началото на празничните дни. Подробоности - ТУК

Отпада временното ограничение на инвитро процедурите
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Условието е всички лечебни заведения, които ги изпълняват, да спазват стриктно въведените противоепидемични мерки.

Матурите за 7 и 12 клас - вероятно през юни
Премиерът поиска от министъра на образованието ясен план за завършването на 7 и 12 клас. За тях е важно физически да завършат учебната година, за да кандидатстват в горните образователни степени. „За другите искам да ми дадете вариант - ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко, как ще продължим и кога ще са кандидатстудентските изпити. Матурите, всичко това до 10 май трябва да го имаме“, каза премиерът Бойко Борисов. Министър Красимир Вълчев отговори, че държавните зрелостни изпити ще бъдат най-вероятно през юни.

Все още българи искат да се завърнат в родината
Повечето от тях живеят постоянно в чужбина и поради кризата са загубили работа или искат да се върнат, защото в България се чувстват по-сигурни, коментира външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че държавата подпомага българите зад граница и организира "зелени коридори" за тяхното прибиране. Въпреки това призова сънародниците ни да не пътуват или, ако това се налага, да е само в краен случай.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00