Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече доброволци се включват в кампанията "Ние броим врабчетата"

Снимка: vrabcheta.bg

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета, по време на Четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците. Най-предпочитаните места за гнездене на врабчетата са къщите с дворове. Те обичат и междублоковите пространства, парковете с дървета, тихите улици и поляните с храсти. От преброените птици най-многобройни са домашните врабчета (3499), следвани от полските врабчета (999). При испанското врабче, делът се запазва на 3%, вероятно заради факта, че не е добре познато в страната. В тазгодишната кампания към „ветераните“ врабчебройци се присъединиха нови 413 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15

Нова Загора с аромат на самардала

Празник на самардалата е повод жителите на Нова Загора да излязат на улицата за да отдадат почит на най-популярната си подправка, превърнала се в нещо като туристическо лого на града. Събитието се провежда на 27 април за втора поредна година, а негови..

публикувано на 27.04.24 в 09:10