Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече доброволци се включват в кампанията "Ние броим врабчетата"

Снимка: vrabcheta.bg

В 497 локации в страната бяха преброени 4627 врабчета, по време на Четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците. Най-предпочитаните места за гнездене на врабчетата са къщите с дворове. Те обичат и междублоковите пространства, парковете с дървета, тихите улици и поляните с храсти. От преброените птици най-многобройни са домашните врабчета (3499), следвани от полските врабчета (999). При испанското врабче, делът се запазва на 3%, вероятно заради факта, че не е добре познато в страната. В тазгодишната кампания към „ветераните“ врабчебройци се присъединиха нови 413 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Авиобаза Враждебна в София отваря врати

За 10 май 16-а транспортна авиобаза Враждебна в София обяви Ден на отворените врати, съобщиха във Фейсбук от авиобазата.  Събитието е посветено на 40 години самолети L–410 и АН–26 в състава Военновъздушните сили на България. Вратите на..

публикувано на 09.05.24 в 21:10

Дъжд и облаци и в петък

В петък , 10 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. През деня облачността ще е значителна, с валежи, главно в Южна България. На североизток облачността ще намалява. Максималните температури ще са от 13 до 18°, в..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15