Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

4
Снимка: БГНЕС

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири години архитектурният шедьовър е изцяло завършен и банята започва да приема първите посетители.

След десетилетия на забрава, възстановяването на сградата започна през 2018 г., а централното фоайе и помещението с автентичния басейн са вече с изцяло реставрирана облицовка и купол.За възстановяването им са използвани стари снимки на помещенията, български производител на фаянс е успял да направи същия цвят плочки. Обновената лечебна минерална баня разполага с модерен Спа център и Виенски салон за кафе.

Снимки: БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Морските ни плажове очакват туристи

В по-големите ни морски курорти плажовете вече са готови за летния сезон. Чакат се само туристите. Ограниченията около Covid-19 казаха своята дума и голяма част от плажната ивица по родното Черноморие е все още пуста. В някои от най-големите курорти,..

публикувано на 02.06.20 в 16:50

България – атрактивна дестинация за Slow туризъм

Алтернативният туризъм е съвкупност от устойчиви практики, насочени както към задоволяване на индивидуалните интереси и потребности на туриста, така и към съхраняване на местната природа и култура. Акцентът е поставен върху досега със съхранената..

публикувано на 02.06.20 в 10:45

Привличаме летовници с безплатни чадъри и шезлонги

На 23 места по българското Черноморие плажните принадлежности ще са безплатни – обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. По морето тя направи серия от срещи с представители на туристическия бранш преди началото на летния сезон, който по..

обновено на 26.05.20 в 16:47