Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестандартен стимул за производителите на храни в община Върбица

Снимка: Росица Стайкова

Във Върбица положиха основите на общински гурме ресторант. Целта на новата придобивка е да осигури пазар на местните производители, но също така и да привлича вниманието на туристите към старопланинското градче. Жителите на Върбица се гордеят със запазени от поколения кулинарни традиции, а един от специалитетите на Подбалканската кухня е „боб с пъстърма“.

Новото заведение ще бъде изградено върху площ от 250 кв. м. и ще  струва близо 300 000 лв. Средствата са заложени в капиталовата програма и се заделят от собствените приходи на общината, обясни кметът инж. Мердин Байрям. Намеренията на градоначалника са гурме ресторантът да посрещне посетители наесен със специалитети от месо, мляко, гъби, билки и мед, които да се осигуряват от местни производители. Новото изкушение за ценителите на добрата храна ще бъде разположено в началото на пазарния площад, където всяка есен се събират десетки посетители и търговци за традиционния „Върбишки панаир“."Това е замисълът на общинското ръководство - да стимулира както туризма, така и най-малките производители от община Върбица", посочи Мердин Байрям.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35
Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25