Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието – част от онлайн опасностите пред децата днес

Безопасният интернет – кауза за 16-годишната Милена Радойцева

| обновено на 27.05.20 в 02:32
Снимка: личен архив

Милена е на 16 г., ученичка е във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ - София. Любимите ѝ предмети са математика и история, иска да стане журналист някой ден. Част е от различни проекти, които стимулират младежкото и детското участие в социалния живот. Представител е на България в Детския съвет към Eurochild. Тя е сред участниците в Младежкия панел към Центъра за безопасен интернет Safenet.

Това, което постави Милена във фокуса на медиите преди около месец, е класацията „Дванадесет деца, които променят техните общности и нашия свят“ на вестник Washington Post, с която престижното издание ознаменува 20-годишнината на своята детска страница Kids Post. Българската тийнейджърка е представена заедно с деца от различни градове на САЩ, Индия, Мали, Италия, Индия. Милена привлича вниманието на журналистите, с активната си дейност за преодоляване на насилието в интернет и водещото ѝ участие в инициатива на Центъра за безопасен интернет.


„Кампанията се казва „Героят си ти“, а основното послание е, че всеки сам по себе си е герой. Въпросът е, кой точно ще иска да се обърне към тази своя същност – разказва Милена.

Кампанията се фокусира основно върху онлайн агресията и как да се справим с нея. Всъщност, това не е проблем, с който трябва да се борим, не трябва да укоряваме този, който проявява агресия. Често хората, които тормозят другите, са преживели не по-малка травма и имат не по-малка нужда от помощ. Опасностите в интернет не са свързани само с насилието. Те включват фалшивите новини, постоянния поток информация, който манипулира хората и т.н. С всичко това човек може да се справи, стига да е добре информиран. Именно това е идеятана неправителствената организация Център за безопасен интернет. Там се събираме младежи, без значение кой какъв е, откъде е. Кампанията „Героят си ти“, популяризирането ѝ – всичко това е изцяло работа на Младежкия панел, също и идеята за посланието на видеото към нея. То разказва как един „онлайн побойник“ престава да бъде такъв, след като вижда рисунките на сестричката си. Тя, на свой ред тормозена в интернет от друг насилник, рисува брат си като супер-герой, който я избавя от неприятната ситуация. Осъзнавайки, че за нея той е „добрият“, младежът се замисля, и решава да покаже героя в себе си.“

Макар агресията да е част от природата на повечето хора, Милена е убедена, че това може да се промени. Въпрос на личен избор е човек да работи върху недостатъците си. Казва също, че на насилието трябва да се отговаря с поведение, което носи обратен знак.

Детският съвет към Eurochild в действие„Вярвам, че в никакъв случай не бива да се отговаря с насилие или да се търси виновен в подобна ситуация. По-скоро трябва да се мисли как и двете страни да се чувстват добре. Да, този, който е бил обект на насилие ще има нужда от повече време, за да се възстанови, но по-важно е да се разбере какво кара насилника да бъде такъв. Насилието онлайн е вид психическа атака, а интернет е средството, което дава възможност тя да се осъществи. Защото срещу този, който го упражнява, няма как физически да застане друг човек и да го спре. Той ще продължи докато не излее цялата натрупана злоба. Единственият начин да се преборим с това, е да използваме познатите методи – разговор, помощ, намесата на специалист. Най-доброто за тормозения е да не отвръща, да  блокира и да докладва контакта на уеб администраторите. Добре е да се свърже с Центъра за безопасен интернет в чата safenet.bg или на телефон 124 123. Много от нас избират да са възпитани, да се борят с желанието да доминират над другите чрез агресия. Други я превръщат в начин на общуване. Мисля, че по всяко време е възможно човек да се пребори с агресията в себе си.

Колкото до останалите деца в класацията, всички имат различни каузи и това е прекрасно. Ако за мен най-важното в момента е онлайн тормоза, то за други това е домашното насилие, глобалното затопляне и т.н. Има много младежи, които са активни, които имат какво да кажат, искат да бъдат чути, и по един или по друг начин успяват.“

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32