Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата се завръщат в детските градини и яслите

Снимка: БГНЕС

След повече от два месеца карантина, заради Covid-19, на 26 май 2020 г. отварят врати детските градини и яслите. Създадена е специална организация със засилени противоепидемични мерки.

В София работа подновяват 176 детски градини и 24 самостоятелни детски ясли.

По информация на Столичната община, родителите на общо 11 849 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини, което е 26 % от общия брой на посещаващите ги. В самостоятелните детски ясли децата ще са 860 или - 43 % от обичайния им брой.

По данни на директорите, родители на деца от шест детски градини не са заявили желание децата им да ги посещават в първата седмица на отварянето им.

В 7 детски градини – пет в район "Студентски" и по една в район "Надежда" и "Илинден" се извършват неотложни ремонтни дейности. Очаква се детските градини в "Студетски" и "'Илинден" да отворят врати на 1 юни, а детската градина в "Надежда" да отвори врати в средата на юни.

Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини. Всяка сутрин здравословното им състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълно възстановяване.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията, както и да осигурят дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време, като при игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

От 26 май 2020 г. се разрешават и индивидуалните и колективните спортни занимания за деца до 18-годишна възраст на закрито и на открито. Заниманията не трябва да имат състезателен характер и да се провеждат пред публика. Разрешени са и индивидуалните спортни занимания на закрито и на открито, без състезателен характер и без публика. Облекченията са разписани в заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 20 май т.г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05