Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 85

Снимка: БТА

На 1-ви юни започва летният туристически сезон в България
От 1 юни България ще приема гости от 29 държави, съобщи Министерството на туризма. Отпада задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните в ЕС, Сърбия и Северна Македония. Изключение са пристигащите от 8 европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от Covid-19. Това са Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, Великобритания и Северна Ирландия. За пристигащите от тези 8 държави, карантината остава. Списъкът подлежи на актуализация в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и решенията на правителството.

Първо посещение на държавен глава в България след пандемията
Президентът на Сърбия Александър Вучич пристига на 1 юни на посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Това ще е първото идване на чуждестранен политик в страната след пандемията. Борисов и Вучич ще инспектират напредъка по изграждането на автомагистрала „Европа“ и газопровода „Балкански поток“. Проектите са от изключително значение за инфраструктурното свързване между България и Сърбия, и на Балканите с Европа. Премиерът ще посрещне госта на летище София и двамата ще обсъдят развитието на двустранните отношения. Акцент в разговорите ще бъде и европейската перспектива пред Сърбия. Премиерът Бойко Борисов заяви, че след дни очаква да посрещне и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Външните министри на България и Сърбия разговаряха за пандемията
Външните министри на България и Сърбия Екатерина Захариева и Ивица Дачич разговаряха по телефона. Двамата министри, които са и вицепремиери, установиха, че благодарение на навременните мерки епидемиологичната ситуация, причинена от пандемията се е подобрила значително. Затова е започнало пълно нормализиране на отношенията и продължаване на сътрудничеството. Министрите заявиха, че по време на Covid-19 е поддържано постоянно ниво на комуникация, което доведе и до споразумението от 19 май за нормализиране на режима на влизане и откриване на граничните пунктове. За да запази динамиката на разговорите, Дачич покани Захариева да посети Сърбия.

Отиваме към опашката на епидемията с Covid-19
Наблюдава се умора на епидемията, каза пред БНР доц. Георги Попов, началник на Инфекциозната клиника във Военномедицинска академия и член на Националния оперативен щаб. Появяват се единични случаи − някой ден повече, друг по-малко, но „стабилно отиваме към епидемичната опашка“, смята експертът. Здравната система на България се справи благодарение на това, че ударът не бе толкова силен като в Италия и имахме опита на Европа и Китай, посочи Попов. Група български лекари са посетили изследователския център към университетската болницата в град Павия, Италия. От италианските си колеги те научили, че изградения имунитет при преболедувалите инфекцията изчезва след около 3 месеца, заяви Попов.

14 нови случая на коронавирус
За изминалото денонощие в България са установени 14 нови случая на Covid-19. Направени са 606 теста. Сред новозаразените са двама медици − стоматолог от София и лекар от Сливен. Има и 4-годишно дете, което е член на семейството на лекарка в Сливен. Общо броят на регистрираните с коронавирус в страната достигна 2513. В болници на активно лечение са настанени 161 лица. 17 са в интензивни отделения. Излекувани за последните 24 часа са 10 пациента. Общият брой на излекуваните вече е 1074. Починала е една жена на 64 години от Сливен, която е имала и диабет.

През 2021 г. България ще достигне икономическото ниво от преди Covid-19
Прогнозите са, още през 2021 г. България почти да възстанови това, което бе преди пандемията. Дори за първото тримесечие резултати са по-добри от първите 3 месеца на 2019 г., каза пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов. Основни приоритети на управлението при обявяването на извънредното положение са били на първо място здравето на хората и съхраняването на повече сектори от икономиката. Значителна част от секторите не спряха работа, работната сила е в кондиция, каза още министър Караниколов. Мярката 60% държавна подкрепа за заплати и осигуровки е запазила 240 000 работни места. Без мярката „60/40“ сега безработицата в страната щеше да е 18%, подчерта министърът.

През юни 60% от съкратените заради пандемията отново ще имат работа
В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден, отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. В последната седмица от извънредното положение средно по 1225 души на ден са били устройвани на пазара на труда, а от 25 до 29 май броят им се е увеличил с 26% − до 1547 на ден. В същото време дневно се регистрират средно 1000 безработни, колкото бяха и преди кризата. Ако тенденцията се запази и през юни, близо 60% от безработните ще намерят работа, включително и в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, смятат от министерството.

Коронавирусът порази и доходите на банките
През април печалбата на банките в България се свива с близо 60%, сочат данните на Българската народна банка. За месеца, който попада в рамките на извънредното положение, въведено в средата на март, отчетената от банките печалба е 30 млн. евро, което е с над 42 млн. евро под резултата от година по-рано. Една от причините за резкия спад е потиснатата кредитна активност на клиентите. В същото време през април банките отчитат и много по-ниски приходи от такси и комисиони. Това също се дължи на стагнацията около мерките срещу вируса, които блокираха много бизнеси и доведоха до по-малко банкови и картови разплащания.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00