Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 86

Снимка: БГНЕС

Ново облекчаване на противоепидемичните мерки
От 1 юни в България са разрешени посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.

Възстановяват се и международните автобусни превози до Гърция и Сърбия, при спазване на всички противоепидемични мерки. Също от 1-ви юни Турция отваря за туристи граничните си пунктове с Гърция и България.

Личните предпазни средства са задължителни за персонала в заведенията
Въпреки заповедта на здравния министър за задължително носене на маски на закрити публични места, в ресторантите се допуска изключение. Така гласят публикуваните указания за работа на заведенията за хранене, семейните хотели и къщите за гости. Новите правила са разработени от министерствата на туризма и на здравеопазването, като се запазват изискванията масите да са на разстояние 1.5 м и заедно да седят до четирима души на маса (повече се допускат, само ако са от едно семейство). Персоналът, за разлика от клиентите, задължително трябва да носи маски или шлемове, както и ръкавици и да извършва дезинфекция след всеки посетител.

48 582 ученици положиха зрелостен изпит при стриктно спазване на противоепидемичните мерки
Първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литературасе състоя в 5162 зали на 722 училища в страната. Репортерска проверка на БНР в столично училище е показала, че между учениците се спазва необходимата дистанция. Взети са били традиционните за последните 3 месеца мерки, свързани с дезинфекция, измерване на температурата, спазване на отстояние, наличие на резервни маски и резервни черни химикали за учениците, които евентуално са забравили своите. Още по темата - ТУК.

Коронавирусът промени 144-годишна българска традиция
За първи път в над 140-годишната история на Ботевите чествания във Врачанския край проявите са отменени заради коронавируса. На 1 юни във Враца няма да се проведе традиционният митинг-заря в памет на Христо Ботев и неговата чета. Кметът на града Калин Каменов покани хората виртуално да уважат саможертвата на Ботев и неговите четници като запишат кратко видео със стихотворение на поета и да разкажат свой спомен от похода „Козлодуй до Околчица“. От общината препоръчаха публикациите да са с хаштаг "Ботеви дни 2020-та".

В Деня на Ботев да положим цветя пред най-близкия паметник, посветен на загиналите за освобождението на България, апелира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Поради епидемичните мерки и забраните за събиране на големи групи от хора, които ще осуетят традиционните Ботеви чествания, призовавам всеки българин да си направи снимка и да я качи в своята Фейсбук страница, в Инстаграм или Туитър, да покажем, че и разделени можем да бъдем заедно и да отдадем нужното уважение на героите“, каза Каракачанов.

За последното денонощие няма починали от Covid-19 в България
За последното денонощие в България са установени 6 нови случая на заразени с коронавирус. Трима от тях са приети в болници. През денонощието няма починали хора с установен коронавирус. Общият брой на заразените с Covid-19 у нас е 2519. Още информация и графики на заболеваемостта - ТУК.

Започна летният туристически сезон у нас
От 1 юни България приема туристи от 29 държави, съобщи Министерството на туризма. Гражданите на Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия и Северна Македония, могат да влизат през всички гранични пунктове в страната без карантина. Списъкът подлежи на актуализация и допълване в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и решенията на българското правителство. Информация за мерките в хотелите - ТУК, а за къмпингите край морето - ТУК.

До 15 юни ще има карантина за влизащите в Гърция от България
Влизащите в Гърция ще трябва да преминат седемдневна карантина, дори ако тестът им за Covid-19 е отрицателен, гласи нова заповед на гръцкото правителство. До средата на месеца всички влизащи в Гърция ще бъдат тествани за болестта и ще прекарват една нощ в избран от властите хотел. Ако резултатът им е негативен, те ще трябва да прекарват под карантина 7 дни. Ако резултатът е положителен, карантината е 14 дни. От средата на юни, влизащите в Гърция българи ще бъдат тествани на случаен принцип.

Магистралата до Сърбия ще е готова до края на годината
Независимо от трудностите с пандемията от Covid-19, ускорената реализация на автомагистрала „Европа“ и газопровода „Балкански поток“ ще продължи. Такава увереност изразиха в София българският премиер Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич. Магистралата не само ще улесни пътуването между България и Сърбия, но е и от ключово значение за обмена на стоки между Европа и Азия. Очаквам магистралата до Сърбия да е готова до края на годината, каза Борисов. Двамата инспектираха и напредъка по изграждането на 470-километровия газопровод "Балкански поток".

15% от българите с проблемен достъп до медицинска помощ по време на пандемията
28 на сто са срещнали затруднения с осигуряването на лекарства и консумативи. Това показва национално представително проучване на "Галъп интернешънъл", осъществено в периода 14-22 май. Почти никой от интервюираните не е съобщил за проблеми при необходимост от спешна помощ. Медицински услуги са били отлагани или са отпадали по лична преценка на пациента или на медицинско лице.

Възстановява се обичайното работно време на градския транспорт в София
Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Последните курсове от днес ще са в интервала 23,30 - 23,45 ч.Автобусни линии № 103 и № 505 също се възстановяват и се пускат допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - № 63 и № 66. През почивните дни интервалите на движение на автобусните линии до Витоша се намаляват.

Индустриалният капитал в България настоява за законодателство и алгоритъм на действие при кризи
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ настоява за широк и неполитизиран обществен дебат, както за изработване на законодателство и алгоритъм на действие при кризи от мащаба на COVID-19. Според индустриалците при евентуална втора вълна на епидемията трябва да има предвидимост, за да се намалят неблагоприятните последици. необходимо е също и разработването на приоритети за развитие в условията на нова обществена и социално-икономическа глобална среда. Повод за искането е и предложеният от Европейската комисия мащабен план за "устойчиво, съгласувано, приобщаващо и справедливо за всички държави членки" възстановяване с бюджет от 1,85 трилиона евро.


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00