Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родовата памет дава сила и променя бъдещето

Снимка: Pixabay

От какъв род произлизаме, кои са основоположниците му и какво са сторили, за да я има и днес България? Безценен извор на тази информация откриваме в запазените архиви на приблизително 8000 черкви, разпръснати из 13-те епархии в страната. Част от тези документи, описващи венчавките и кръщенетата във времето са съхранени в Централния и регионалните държавни архиви в страната. С нелеката задача да издирят, проучат и дигитализират тези частици от миналото ни са се заели двама млади историци – Симеон Попов и Филип Филипов. Начинанието им, озаглавено „Родова памет 2020“ се очертава да продължи между 5 и 10 години, но работата не ги притеснява. Според Филип тя може да бъде много забавна, ако човек наистина се интересува от тази материя:

„Трябва да се обиколи цяла България, а на много места тези архиви са изчезнали или са унищожени“– разказва историкът. – Не във всички църкви ги има, затова колкото по-скоро започнем издирването, вероятността да бъде спасено описаното е по-голяма. А то е с огромна национална стойност и затова се захванахме с това предизвикателство. Обикновеният българин познава миналото до прадядо си, което не знам дали този проект ще промени. Все пак може да е полезно за бъдещите поколения."




Интересът към генеалогията е все по-голям, както в Европа, така и по света. В мрежата вече могат да се открият немалко сайтове, които предоставят информация от църковни архиви и преброявания от различни държави.

Филип Филипов и Симеон Попов

"Тук на Балканите, които са били част от Османската империя, много от тези архиви липсват. Църковните, ако ги има, са от поменици и книги от 19 век. Малко са тези, които са от по-рано. В Зографския манастир /български православен манастир в Света гора, на гръцкия полуостров Атон - бел. ред./ има няколко по-ранни, които също ще опишем и качим. Много от поселищните архиви са в Истанбул, но са слабо или изобщо не са изследвани.”

Благодарение на работата си по проекта, Филип научава любопитни подробности за своите собствени предци. Така открива, че родът му е предимно от Македония.

"Всеки си мисли, че родовата история е проста. Имаш майка и баща, знаеш къде са родени, знаеш и дядо ти откъде е. Предполагаш, че оттам е и родът ти. Това в повечето случаи обаче е невярно. Истината е, че има доста преселения, а хората често са пътували и преди и след края на Османската империя. Ако човек започне да търси по архивите или има средства да се тества в американските генетични институти, може да открие много интересни истории за своя произход, които си заслужават. Колкото повече знаеш за миналото на своя род, толкова по-силен си в настоящето и бъдещето.

Уроците от миналото показват, че българинът не се интересува достатъчноот историята си, затова и много пъти е бил подвеждан. Причината според историка е проста – „лесно може да се манипулира едно дърво без корен". Информацията и родовата памет ти дават незаменими устои и не можеш да бъдеш пречупен.

Работата с архивни документи не е нещо чуждо за Симеон и Филип, тъй като преди няколко години двамата създават интернет страницата „София помни“ . На нея всеки може да открие информация за бележитите личности от миналото на страната, погребани в Централния гробищен парк в столицата. Картографирани са гробовете на 10 000 от тях, като броят им продължава да расте. Интересен факт, който разбират още в началото на своята работа е, че паркът функционира от края на 19 век, но първите запазени архиви са едва от 1931 година.

Снимки: Pixabay и личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30