Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват дървените скулптури във Враца

Снимка: Община Враца
Скулпторът Милен Иванчев преобразява изсъхнали дървета в северозападния български град, за ги върне към живота, но с нова функция – културно-естетична. Дървени фигури на животни, на герои от приказки и символи на азбуката и книгите, сътворени по неговия авангарден начин, радват очите хората в града.

В момента творецът освежава след зимния сезон двете дървета пред Начално училище „Иванчо Младенов“ във Враца, превърнали се в символи на книжовността и писмеността. Върху едното изсъхнало дърво са изваяни 10 книги, сред които Библията и Рибният буквар, а на върха на скулптурата е изобразена сова - символ на знанието. На второто дърво са пресъздадени букви от българската азбука. Обновена ще бъде и скулптурата, изобразяваща орел в полет. Образът на величествената птица оживява пред погледите на жителите и гостите на града, а в дънера на дървото творецът е оставил своето гордо послание „Враца – гнездо на орли“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23

Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента

Легендата на българската естрада Лили Иванова беше удостоена с Почетния знак на президента. Отличието беше връчено след нейния концерт на 20 май в Народния театър "Иван Вазов" за изключителната значимост на цялостното ѝ творчество към българската..

публикувано на 21.05.24 в 14:10