Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават затрудненията на ГКПП „Кулата - Промахон“

Снимка: БГНЕС-архив

Пътуването за морска почивка в Гърция е разрешено от понеделник,15 юни, но в настоящия момент се свежда до попадане в капана на километрична опашка на границата. Още преди отварянето на границата, българските власти предупредиха за очаквано рязко увеличение на трафика и натиск на българо-гръцките гранични пунктове, но реалността надмина и най-горещите прогнози.

Слушатели потърсиха помощ от БНР в потвърждение на факта, че медията ни се ползва с най-високо обществено доверие. На граничния пункт „Кулата“ напрежението ескалира. Камиони и леки автомобили чакат от снощи. По информация на кореспондента ни Кети Тренчева придвижването към границата е „взривоопасно бавно“. Опашката от чакащи камиони достигна 15 километра в посока Гърция. Стотици леки коли и хиляди туристи, пътуващи за южната ни съседка, са блокирани в задръстването. По думите на чакащите напрежението е голямо. Сред тях е и семейство Николаеви, които чакат с двете си деца от 3,30 сутринта:

„Хората са разгневени, защото опашките са страшни − казва г-жа Николаева. − Разделени са на две. Нямахме представа, че ситуацията е толкова кошмарна. Когато наближихме се разбра, че от гръцка страна работи само едно гише. От наша − са три гишета за колите и едно за камионите и автобусите. Обработката от гръцка страна става страшно бавно, защото всичко се проверява. От наша страна има ред, но чакането е голямо, а влезеш ли веднъж в опашката, няма как да излезеш. Звъняхме във външно министерство, още призори, и ги помолихме да вземат отношение“.

Припомняме, че в понеделник малко преди обяд, Гърция отвори сухопътната си граница само за България. Така отпадна седемдневната карантина за влизане в страната. Към края на деня нещата се нормализираха, поне за туристите, поели към Беломорието. С изключение на сръбските граждани, които бяха връщани. Вчера стана ясно, че и те могат да отидат на почивка, но при строг контрол. Почти на всеки един турист гръцките здравни власти правят тестове за коронавирус. Късно снощи стана ясно и че южната ни съседка въвежда драстичен контрол и проверка на всички, влизащи в страната, независимо дали са от държави-членки на ЕС или от трети страни. За задълбочаващия се проблем получихме официално потвърждение и от българските власти.


„Изключително интензивно е движението на ГКПП „Кулата-Промахон“ − отбелязва Лора Любенова от „Гранична полиция“. − Десет български служители, на девет гишета и на едно мобилно, обработват пътя в двете посоки. От гръцка страна служителите са общо трима. Това значително намалява пропускателната способност. Допълнително забавяне има и при влизането на сръбските граждани в Гърция, които са граждани на трети страни. Всеки сръбски гражданин декларира устно пред гръцкия полицай адрес на пребиваване и телефон. На голяма част от тях се извършва тест за Covid-19. Това, което бихме посъветвали българските граждани e да използват ГКПП „Илинден“ и останалите пунктове на българо-гръцката граница“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал, свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00