Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 125

Снимка: AП/БTA

Рекорд на регистрирани нови случаи на Covid- 19
330 са новите случаи на Covid-19 в страната за последното денонощие при направени 3 686 PCR  теста. С тях общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 6 672 души, от които активните са 3181, сочи официалната информация от Единния информационен портал към 00:00 часа на 10 юли. Най-много са новите случаи в София – 140, следвана от Пловдив – с 42 и Варна – с 21. Хоспитализирани са 525 пациенти, 28 от които са в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 3 болни, а от началото на кризата общо 262 души. Общо излекуваните вече са 3 229.

Акад. Богдан Петрунов: „Границите между огнищата на епидемията в страната са размити“
Разпространението на Covid-19 в България е дифузно, по площ страната ни е малка и затова границите между отделните огнища не са ясно очертани,  смята председател на отделението за медицински науки на БАН акад. Богдан Петрунов. Доказателството затова е, че за последното денонощие в София и Пловдив са най-многото нови случаи – казва академикът. Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително за обществото. „Колкото повече изследваме, толкова повече положителни проби ще има. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните“, посочи още акад. Петрунов.

Проф. Коста Костов: Отварянето на стадионите за публика беше грешка
"Заради компромиса, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си“, каза в коментар за БНР пулмологът проф. Коста Костов. Според него, в последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%. „Вече имаме една по-висока вълна. Това е процес, който се очакваше и не бива да ни кара да изпадаме в паника“ – посочи още Костов.

Премиерът се обяви за публична дискусия за мерките срещу Covid-19
Премиерът Бойко Борисов призова медицинските специалисти да се произнесат за мерките, които следва да се вземат, за да спре разрастването на епидемията. „Ако не се направи публичен дебат, отново ще разхлабим мерките“, каза премиерът. Според Борисов снощният масов протест в София, в подкрепа на президента заради арестуваните членове на президентската администрация ще доведе до разрастване на пандемията. „Предстоят ни тежки години, в ЕС не сме се разбрали за милиардите евро, за които се говори. Всяка държава ще гледа да оправи вътрешните си проблеми и ни е нужен абсолютен консенсус, без значение кой управлява“, каза Борисов.

Хотелите и заведенията – със знак за безопасност
Специален знак ще бъде предоставен на местата за хранене и настаняване, които спазват мерките за безопасност, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на туристическия бранш в Поморие. По думите й, специалният печат на Министерството на туризма ще се дава без допълнителни такси или изисквания и ще показва, че безопасността на туристите е гарантирана.

Отрицателен тест за Covid 19- условие за преминаване през ГКПП Промахон 

От 14 юли за преминаване на границата с Гърция през Промахон с цел туризъм, властите в южната ни съседка ще изискват представяне на отрицателен тест за Covid-19. Тестът трябва да е взет до 72 часа преди влизането в Гърция, като заедно с него ще се изисква и сега попълваната декларация, заедно с баркода на разрешението за влизане.


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00