Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът настоя за оставка на правителството и на главния прокурор

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в близост до гражданския протест и по същото време, беше целенасочена провокация към гражданския мир”, заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, по повод размириците в центъра на София снощи. 

Според държавния глава, българите са възстанали заради корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост. 

"Сега, когато българите са на площада, Европа няма правото да гледа България с широко затворени очи! Изходът от създадената ситуация е оставка на правителството и на главния прокурор”, каза още президентът.

Още информация по темата ТУК

Отговорът на главния прокурор не закъсня

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!”, написа в Туитър Иван Гешев

„С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа (бел.ред. - бизнесменът с повдигнати обвинения Васил Божков, който се установи в Дубай) и останалите олигарси на прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!”, се казва още в публикацията. 


Още от категорията

Антиправителствените протести - 27 ден

Движението в София е блокирано на три ключови места – „Орлов мост“, Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски"1, площад "Независимост". Полицейското присъствие в района на „Триъгълника на властта“ е засилено – информират репортерите..

публикувано на 04.08.20 в 22:31

Очаква се бум на безработните в България, през есента

След временен спад, за втора поредна седмица новорегистрираните безработни в България отново са повече от постъпилите на работа. Бюрата по труда отчитат съотношението 5100 останали без работа срещу малко над 4000 наети. Специалното наблюдение на..

публикувано на 04.08.20 в 16:55

Барикади и затруднен трафик в София и други градове на страната

В началото на 27-ия ден от антиправителствените протести, в София остават блокирани от палаткови лагери три ключови кръстовища по централната градска ос . Репортер на БНР съобщи , че силен вятър е съборил част от бивака пред Министерския съвет и..

публикувано на 04.08.20 в 09:10