Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът настоя за оставка на правителството и на главния прокурор

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в близост до гражданския протест и по същото време, беше целенасочена провокация към гражданския мир”, заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, по повод размириците в центъра на София снощи. 

Според държавния глава, българите са възстанали заради корупцията, всяването на страх, прокурорския рекет и бездействието спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост. 

"Сега, когато българите са на площада, Европа няма правото да гледа България с широко затворени очи! Изходът от създадената ситуация е оставка на правителството и на главния прокурор”, каза още президентът.

Още информация по темата ТУК

Отговорът на главния прокурор не закъсня

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!”, написа в Туитър Иван Гешев

„С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа (бел.ред. - бизнесменът с повдигнати обвинения Васил Божков, който се установи в Дубай) и останалите олигарси на прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!”, се казва още в публикацията. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00